יצירת קשר
חיפוש באתר

פעילות גופנית לילדים בריאים!

תאריך: 27/10/2014 11:58   מחבר: מערכת האתר

ביצוע פעילות גופנית מומלץ בכל גיל וכבר בתקופת הילדות, כחלק משמירה על אורח חיים בריא. בשנים האחרונות גברה המודעות להקפדה על כושר גופני מגיל צעיר, נוכח מגפת ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער.

הסיבות לתופעה זו, שמימדיה הולכים ומתרחבים, הינן צריכת מזונות עתירי שומן, חטיפים וממתקים, לצד הפחתה במינון הפעילות הגופנית והעדפת עיסוקים "סטטיים", דוגמת צפייה בטלוויזיה או משחק במחשב, במהלכם גוברת הנטייה לאכילה בלתי מודעת, מול המסך. 

על דרכי ההתמודדות והטיפול בתופעה נמנים עריכת שינוי תזונתי והתנהגותי, תמיכה הורית וכן הקפדה על משטר קבוע של פעילות גופנית, אגב שילוב כושר גופני בשגרת היום יום.

מדוע כל כך חשוב לילדים לעסוק בפעילות גופנית קבועה?

ערכה המוסף של פעילות גופנית לילדים הינו ראשית ברובד הפיזי - הגברת כמות הקלוריות, הנשרפות במהלך ביצועה, ביחס לסך האנרגיה היומית, שצורך ומוציא הילד. באופן מתמשך תורמת הפעילות הגופנית לירידה במשקל, בשילוב עם דיאטה בריאה ומאוזנת.

יתרונות נוספים הינם בהיבט הבריאותי -  שינוי האיזון בין אחוזי שומן לשריר בגוף, הגברת סיבולת לב- ריאה, חיזוק הגוף והיציבה הנכונה, מניעה מוקדמת של תחלואה ותמותה עקב השמנה בגיל מבוגר ופיתוח מגוון יכולות אתלטיות דוגמת זריזות, מהירות, קואורדינציה ושיווי משקל.

בהיבט הנפשי - התנהגותי תורמת שמירה על כושר גופני אצל ילדים להעלאת מצב הרוח, הגברת הביטחון העצמי ומסייעת בהתערות חברתית. מחקרים הוכיחו, כי שילוב פעילות גופנית יוצרת גירויים בשגרת חייו של הילד משפרת את יכולותיו לפתח כישורי כתיבה וקריאה וכן את המיומנויות המתמטיות שלו.

קיראו בהרחבה על:
בריאות הנפש של ילדים

המלצות לשילוב פעילות גופנית בשגרת חייהם של ילדים

האופן הנכון והמומלץ לביצוע פעילות גופנית הינו שילובה באורח החיים השוטף. לפיכך, אימון אירובי מרוכז משיג תוצאות אפקטיביות פחות בהיבט ירידה במשקל ויש להעדיף על פניו ביצוע מספר סוגי פעילות גופנית לפרקי זמן קצרים במהלך היום.

חשוב לדעת: השמנת ילדים ומעבר לתזונה בריאה

רופא ילדים - האתר השלם לרפואת ילדים ממליץ על סוגי פעילות גופנית לילדים:

חשיפת הילד לפעילות גופנית, המשלבת חוויה ועניין -  כדרך האופטימלית לעידוד ודרבון ילדים לעסוק בספורט ולשפר את הכושר הגופני. בין מגוון סוגי הפעילויות האפשריים לביצוע באוויר הפתוח ובחברותא: רכיבה על אופניים, קורקינט, סקייטבורד, גלגיליות או רולרבליידס, שחייה ומשחקי כדור.

רישום הילד למסגרת סדורה לביצוע פעילות גופנית - מומלץ לרשום את הילד לחוג, המתקיים בתדירות קבועה, במטרה להקנות לו הרגלי ביצוע פעילות גופנית אגב לקיחת אחריות על השתתפות בשיעור ואימון לקראתו. בין החוגים המוצעים: ריקוד, התעמלות, התעמלות אומנותית, שחייה, כדורסל, ג'ודו, קפוארה, רכיבה על סוסים וכד'.

ענפי ספורט מומלצים פחות הינם הענפים החד צדדיים, דוגמת טניס וכדורגל. אלה מתמקדים בצד אחד של הגוף או באיבר מסוים באופן, היוצר חוסר איזון בגוף ועלול לגרום לבעיות יציבה. מומלץ להעדיף ענפים רב צדדיים, הפועלים לחיזוק כל הגוף באופן מאוזן וכוללים ביצוע סימולטני של מספר מרכיבים ספורטיביים. 

קיראו: בטיחות ילדים מהלידה ועד לגיל בגרות

שילוב פעילות גופנית באורח התנהלותה של המשפחה - כחלק משגרת החיים בבית יש לעודד תרבות של הליכה רגלית, רכיבה על אופניים, העדפת עליה במדרגות על פני שימוש במעלית וכד'. בדומה לשמירה על דיאטה מאוזנת ואכילה בריאה נדרשים ההורים לשמש דוגמא אישית לילדים גם בהיבט ביצוע פעילות גופנית.

מומלץ להתחיל בשמירה על כושר גופני כבר בגיל צעיר - פעילות גופנית רלוונטית החל מגיל שנתיים -  שלוש, כפעילות מונחית בשילוב ההורים. בשלב זה יכולים ההורים להקנות לילד דפוסי ביצוע פעילות גופנית, בדומה לצחצוח שיניים מדי יום ולסגל אצלו מודעות לנושא.  חשוב לזכור, כי כדאי להימנע מפעילות גופנית מאומצת לקראת שעת השינה, שכן הדבר מוביל לעליה באדרנלין ולפגיעה ביכולת הילד להירדם כמו גם באיכות ורציפות השינה.

לקריאה נוספת: הפרעות שינה בקרב ילדים