יצירת קשר
חיפוש באתר

חום גבוה אצל ילדים - איך מטפלים?

תאריך: 04/11/2014 12:27   מחבר: מערכת האתר

חום גבוה בילדים גורר פעמים רבות תגובות של מצוקה מצד ההורים, אך הוא אינו תמיד סימן אזהרה. מהן הסיבות לחום? מה הסממנים שדורשים ביקור אצל הרופא וכיצד מודדים חום?

ממה נגרם חום גבוה?

חום גבוה הוא סימפטום, לא המחלה עצמה. הוא סימפטום לכך שישנם חיידקים או וירוסים שנמצאים בגוף וסימן חיובי לכך שהמערכת החיסונית עושה כמיטב יכולתה על מנת להילחם בחיידקים אלה.

החום מווסת על ידי המוח, אשר מעלה אותו כתגובה למסר שקיבל על הימצאותם של וירוסים.

משום שהוירוסים רגישים מאוד לחום, כאשר חום הגוף עולה חילוף החומרים שלהם משתבש. לכן חום הוא דווקא סימן חיובי לכך שהמערכת החיסונית עובדת.

המטרה, אם כן, היא להקל על הלוחמה בוירוסים ולא להיפטר מהחום עצמו.

במקרה של חיידקים ישנו צורך בטיפול ממוקד, בדרך כלל באמצעות אנטיביוטיקה. ההבדל הסימפטומטי בין וירוס לחיידק הוא מידת הפיזור שלו, כאשר וירוסים נוטים להופיע בחלקים שונים של הגוף עם סימפטומים שונים, בעוד שחיידקים הם ממוקדים וחריפים יותר.

לעיתים מדובר בהופעת שפעת פשוטה, החולפת בקלות וניתן לטפל בבית, אך במקרים בהם יש מקום לדאגה כדאי להתייעץ עם רופא.

לקריאה נוספת:
סינוסיטיס בילדים

מתי כדאי להתייחס לחום גבוה בדאגה?

הורים נוטים למדוד את החום ולהשתמש בו כאינדיקציה לכך שמצבו של הילד תקין או לא. רופאים מתבוננים על דברים נוספים, הנותנים רמזים ברורים יותר לחומרת המצב.

רופא ילדים ישאל אם הילד משחק, אם הוא ערני כשהחום יורד או שהוא ממשיך להיות תשוש ולא לחייך. במידה והילד אינו מגיב כרגיל ומראה סימנים של אפאתיות גם כשהחום יורד, יש לקחת אותו להסתכלות רפואית אצל מומחים לרפואת ילדים.

מצב נוסף בו צריך לקחת את הילד להסתכלות, הוא מצב בו החום נמשך לאחר שלושה או ארבעה ימים. במקרים כאלה רצוי שהרופא יבדוק את הילד. כמובן שגם כאב חריף עשוי להעיד על מחלות ילדים, על כן רצוי להיבדק אצל הרופא גם אם החום לא נמשך זמן רב.

כמו כן, אם מדובר בתינוק מתחת לגיל שלושה חודשים, רצוי בהחלט להיזהר אם החום הוא מעל ל-38.2 (בבדיקה רקטאלית), זאת משום שזיהומים אצל תינוקות יכולים להתפשט מהר יותר.

הורים רבים פוחדים מ"חום ממאיר", כלומר חום העולה מעל ל-42 מעלות, העלול לפגוע בתפקוד תאי הגוף. חום זה הוא מאוד נדיר ואין לראות הגעה ל-40 מעלות חום כסימן לכך שהוא עומד לעלות עוד יותר.

איך להוריד חום גבוה?

ישנן תרופות שנועדו להקלה בחום, כמו נורופן או אקמולי, אך חשוב לציין כי שימוש מופרז בהן עלול לגרום לתופעות קשות יותר מהמחלה עצמה, לכן אין להיות עם "אצבע קלה על הכפית", אלא להשתמש בתרופות אלו רק כשהחום הגבוה מאוד מפריע לילד. שיטות נוספות הן רטיות מים קרים על המצח ואמבטיות.

בנוסף, כדאי להקפיד על שתיית מים מרובה, כיוון שהחום הגבוה עלול להוביל להתייבשות.

מומלץ לקרוא: תרופות אנטיביוטיות לילדים

אילו מדחומים קיימים בשוק?

המדחום המומלץ ביותר לשימוש הוא מדחום דיגיטלי, אשר בניגוד למדחום כספית הוא בטוח לשימוש גם אם הוא נשבר. מדחומים אלה הם יחסית זולים ויש להחליף אותם לעתים קרובות משום שלאחר זמן מה הם מאבדים את איכות המדידה.

מדחום נוסף שנכנס לשימוש ויעיל במיוחד אצל ילדים קטנים הוא המדחום למדידה באוזן. מדחום זה מהיר לשימוש, אך ישנם וויכוחים על מידת דיוקו. כך או כך רצוי תמיד למדוד באותה האוזן.

בשורה התחתונה, אין מקום לחשוש מחום אלא יש לסמוך על הגוף ולתת לו להילחם בחיידקים כפי ידיעתו. במידה והילד סובל מאוד או במידה ואחד מהתנאים שלמעלה מתקיימים, יש לגשת לרופא ילדים.

על מנת למצוא רופא ילדים באזורכם, תוכלו להמשיך ולגלוש באתרנו ולגלות עוד מידע חיוני לבריאות ילדיכם.

מידע משלים ומעניין בנושאים:   חיידקים    טיפול תרופתי    הורדת חום    סימפטומים של מחלה    מדחום