יצירת קשר
חיפוש באתר

הילד רגיש למזון? אלרגיה למזון אצל ילדים

תאריך: 18/03/2015 16:08   מחבר: מערכת האתר

אלרגיות למזון אצל ילדים אינן נפוצות כפי שאנשים חושבים. למעשה, הן משפיעות רק על 2% מהילדים, למרות שהן נפוצות יותר בילדים צעירים, שם הן מופיעות בכ 5-8%. למרבה המזל, רוב הילדים הצעירים יתגברו על האלרגיות האלו לאחר שיגדלו.

מהם הסימפטומים לאלרגיות המזון?

סימפטומים אפשריים עשויים לכלול התנשפויות וקושי בנשימה, פריחות מגרדות, הקאות, שלשול, בחילה, כאב בטן ונפיחות סביב הפה והגרון. סימפטומים אלה מתפתחים די מהר לאחר שהילד סיים לבלוע את האוכל שהוא אלרגי אליו, אפילו תוך כמה דקות או תוך כמה שעות.

סימפטומים באף, כגון אף סתום או נזלת, לא נובעים בדרך כלל מאלרגיות למזון וסביר יותר שמעידים על הצטננות או שפעת.

לקריאה נוספת: סינוסיטיס בילדים

הסימפטומים יכולים לנוע מסימפטומים קלים לחמורים, תלוי כמה אכל הילד או כמה הוא אלרגי למזון אותו אכל. תגובה חמורה, העשויה להצריך טיפול עזרה ראשונה, כוללת קושי בנשימה בגלל התנפחות הפה או הגרון, הלם ולעתים אפילו מוות.

אי סבילות למזונות

אי סבילות למזונות נפוצה יותר מאשר אלרגיות למזון. גם אי סבילות יכולה ליצור סימפטומים לא נעימים כגון הקאות, שלשולים, רוק מוגבר ופריחות על העור.

דוגמה לכך היא בקרב ילדים עם אי סבילות ללקטוז, שנגרמת בגלל חוסר באנזים לקטז אשר בדרך כלל מפרק את הסוכר לקטוז.

ילדים שאין להם את האנזים הזה או בעלי רמות נמוכות של האנזים מפתחים סימפטומים לאחר שתייה או אכילה של מוצרים שמכילים לקטוז, כגון חלב פרה. עם זאת, בגלל שהתגובה הזאת לא מערבת את המערכת החיסונית, לא מדובר באלרגיה.

מחלת ילדים
נוספת שעשויה להתעורר היא צליאק, בה קיימת רגישות רבה למזונות המורכבים מגלוטן, וגם כאן מומלץ לעקוב ולראות האם הילד מפתח סימפטומים של הפרעות בדרכי העיכול.

מה לעשות במקרה של אלרגיה?

אם יש לילד תסמינים של אלרגיה לאוכל מסוים עליו להימנע ממנו לחלוטין. ישנם מזונות שהם יותר אלרגניים, כגון בוטנים, אגוזים, דגים, צדפות, ביצים, חלב, סויה וחיטה.

ניתן לעשות מעקב על המזונות שמוגשים לילד והתגובות שלו אליהם על מנת לבדוק למה הוא אלרגי. אסור לטעות ולחשוב כי אם הילד אכל מאכל מסוים ולא הראה סימפטומים זה אומר שהוא לא יפתח סימפטומים אליו בהמשך.

תזונת ילדים היא עניין מורכב. לעתים לוקח זמן למערכת החיסונית לפתח הגנה נגד מזון מסוים, לכן גם מזון שנראה בעבר תמים עלול להיות מסוכן. מרגע שהתגלה כי הילד אלרגי למזון מסוים, חשוב לקרוא תוויות מזון, משום שרכיב זה עשוי להופיע במאכלים נוספים.

אם מתגלה כי הילד סובל מאלרגיות באופן כרוני ניתן לקחת אותו אל רופא ילדים שיבדוק אם ניתן לגלות אלרגיות ספציפיות באמצעות בדיקה פשוטה שעורכים בקופת החולים.

קירו בהרחבה על: חשיבות המים בתזונת תינוקות

איך עוזרים לילד להתמודד עם האלרגיה?

מלבד העובדה שאין להעניק לילד מזון שהוא אלרגי אליו, חשוב להתריע בסביבתו (בגן, בבית הספר ואצל הורי החברים) שהוא אלרגי לסוג זה של מזון.

ניתן לדבר איתו ולהסביר על האלרגיה ולמה חשוב להימנע או לשאול אם מזון מסוים מכיל את האוכל האלרגני. במקרים מסויימים כדאי גם להתייעץ עם דיאטנית לילדים ולדאוג לתחליפי מזון ראויים ותוספי תזונה.

יתכן כי הרופא יצייד אותו ואת בני המשפחה במזרק אפינפרין להזרקה עצמית, כדי שניתן יהיה לטפל באלרגיה במקרה והיא מתפרצת.

עבור שאלות נוספות בתחום רפואת הילדים תוכלו לגלוש אל פורום רפואת ילדים שבאתר רופא ילדים,
שם תוכלו להתייעץ ולקבל מידע חיוני על טיפול בילדכם.