יצירת קשר
חיפוש באתר

דלקת מפרקים כרונית של גיל הילדות

תאריך: 30/10/2014 12:12   מחבר: מערכת האתר

דלקת המפרקים הכרונית אצל ילדים המכונה גם JIA בשמה המקצועי, שפירושה Juvenile Idiopathic Arthritis הינה מחלת פרקים המופיעה בשלב הילדות, עד גיל 16, ונחשבת כמחלה יחסית נדירה.

הדלקת אשר משפיעה על מפרקים שונים בגוף, נחשבת למחלה אוטואימונית, כלומר, מקורה בפגיעה עצמית של מערכת החיסון. המערכת החיסונית תוקפת את התאים באזורי המפרקים ומחליטה כי הם מהווים גורם מאיים. תקיפה זו יוצרת כאבים ומהווה מצב מסוכן לילד.

היא נחשבת למחלה אידיופטית, כלומר, מחלה שמקורה אינו ידוע. על אף כי מבינים שמערכת החיסון תוקפת את תאי הגוף ומזהה אותם כגורם זר, לא ידועה הסיבה הפיזיולוגית מדוע זה קורה.

קיראו בהרחבה על: מחלות ילדים

דלקת מפרקים כרונית אצל ילדים - גורמי סיכון למחלה

גורמי הסיכון למחלה אינם ברורים לחלוטין. המחקרים אינם חד משמעיים בנושא, אך ההערכה היא, כי קיים מרכיב גנטי המהווה גורם סיכון אפשרי למחלה וזה משולב בעיקר עם גורמים סביבתיים אשר דרכם עשויה להתפתח המחלה.

מאפייני ותסמיני המחלה

המחלה יכולה להתפרץ בדרכים שונות המסווגות כסוגים שונים של המחלה. בתוך כך נמצאים הסוגים הבאים:

דלקת סיסטמתית
- בסוג זה של פריצת הדלקת, מלבד הפגיעה במפרקים שונים בגוף תהיה גם פגיעה סיסטמתית בגוף. כלומר, יהיה ניתן לזהות חום כתסמין מרכזי אשר עולה ויורד למשך תקופה של כשבועיים. בנוסף לכך עלולים לחוש כאבי שרירים, הגדלת הכבד והטחול וקשריות הלימפה ולעיתים יהיה ניתן לראות תפרחת באזור הכואב.

דלקת מרובת מפרקים
- בסוג זה של הדלקת, מדובר על פגיעה ב- 5 מפרקים ומעלה בחצי השנה הראשונה של הדלקת.

לקריאה נוספת:
דלקת קרום המוח Meningitis

מיעוט מפרקים - בסוג זה של הדלקת מדובר על עד ארבעה מפרקים הנפגעים מן המחלה בחצי השנה הראשונה לפריצתה. סוג זה הינו יחסית שכיח מבין הסוגים השונים (נפוץ יותר בקרב בנות). ראוי לציין, כי לעיתים דלקת מסוג מיעוט מפרקים יכולה להתפתח למפרקים נוספים ולהפוך לדלקת מרובת מפרקים, על כן יש לעקוב באופן מתמיד אחר הפגיעה.

דלקת מסוג ארתריטיס ואנתזיטיס – בסוג זה מדובר על פגיעה במפרקים הגדולים בגוף דוגמת מפרקי הרגליים (נפוץ יותר בקרב בנים)

דלקת מסוג ארתריטיס ופסוריאזיס
– בסוג זה של הדלקת, מדובר על שילוב בין דלקת מרובת מפרקים לבין דלקת המשפיעה על המפרקים הגדולים בגוף.

אבחון וטיפול בדלקת מפרקים כרונית של ילדים

האבחון מדלקת המפרקים הכרונית של גיל הילדות מתבסס על גיל פריצת המחלה (בילדות ועד גיל 16) ועל כך שהמחלה אינה נמשכת פחות משישה שבועות, כלומר, שלילה של דלקת "רגילה" שעשויה להתפרץ. באם יתקיימו שני תנאים אלו, החשד לדלקת מפרקים כרונית של גיל הילדות עולה משמעותית.

תסמינים נוספים שעלולים להתגלות (אך לא בהכרח) כוללים התנפחות של אזור המפרק, כאבים מקומיים, פגיעה ביכולת התנועה ותחושת רגישות יתר לנגיעה באזור.

לצערנו, לא קיים טיפול המרפא את המחלה לחלוטין. מרבית הטיפולים עוסקים בהקלה על המטופל ובשיפור תפקודו.

מבחינת הטיפול התרופתי שניתן, אפשר לחלק זאת באופן כללי למספר סוגי תרופות: תרופות המבוססות על סטרואידים, תרופות שאינן מבוססות על סטרואידים ותרופות "משלימות" המתווספות לשני הסוגים הראשונים, לכך כדאי לציין כי לעיתים, נוספת אף אפשרות לבצע ניתוח מפרקי. 

הבחירה בתרופה ובסוג הטיפול תיעשה על ידי רופא ילדים מוסמך בהתאם למקרה הספציפי בו מדובר (לכל טיפול יתרונות וחסרונות הייחודיים לו).

מלבד הטיפול התרופתי טיפול שיקומי - פיזיותרפי הינו חשוב מאוד על מנת לשמור על מבנה גוף בריא ולא לסבול מעיוותי צורה בעקבות הפגיעה המפרקית.

קיראו בהרחבה על:
חיסונים לילדים

לסיכום, על אף ומדובר במחלה מורכבת, אפשרויות הטיפול משתפרות באופן מתמיד וכיום, בעזרת פעילות נכונה, יכולים ילדים הלוקים במחלה לתפקד באופן יחסית טוב. בעתיד, עם ההתקדמות בתחום רפואת ילדים והמדע בכלל, צפויה איכות חייהם להשתפר אף יותר.

לקריאה נוספת: שיתוק ילדים - פוליו Poliomyelitis