יצירת קשר
חיפוש באתר

מחלת החזרת Mumps

תאריך: 04/01/2015 12:20   מחבר: מערכת האתר

חזרת (Mumps) היא מחלת ילדים זיהומית קלה יחסית, המועברת על ידי נגיף ובעבר הייתה נפוצה מאוד.

החזרת מלווה בנפיחות באזור הפנים, המזכירה את פני החזיר ולכן קרויה כך. תקופת הדגירה של המחלה עד לרגע התפרצותה היא יחסית ארוכה ונמשכת בין 16 יום ל-21 יום.

לאחר התפרצות המחלה התסמינים האופייניים לה הם: חום גבוה, חולשה והגדלה של בלוטות הרוק המצויות באזור הלסת התחתונה. לעיתים פורצת החזרת גם ללא כל תסמין יחודי אלא מעט חום וחוסר תיאבון.

הידבקות במחלת החזרת

החזרת היא מחלה מידבקת מאוד העוברת מילד לילד, לרוב דרך הרוק, כאשר רסיסים שלו מתפזרים באוויר כתוצאה מהתעטשות או שיעול. החזרת מתפשטת מהר, ואדם אחד עלול להדביק אפילו עשרה אנשים נוספים, כאשר מרבית הנדבקים הם ילדים מגיל שנתיים ועד גיל 15.

החולה מדביק את סביבתו במחלה לרוב עוד לפני הופעת התסמינים, והוא עלול להמשיך ולהדביק אחרים גם כמה ימים לאחר הופעתם.

מסיבה זו, ההנחיה הקיימת היא לא לשלוח את הילד לגן או לבית הספר כאשר מופיעים תסמיני המחלה.

אצל מבוגרים עלולה מחלת החזרת לפגוע במערכת העצבים, בלבלב, באברי המין ובאיברים נוספים. נגיף החזרת הוא ייחודי לאדם, ואיננו מועבר לבעלי חיים. 

תסמיני המחלה

לרוב ילדים שלקו בחזרת מתלוננים על כאב אוזניים ועל קושי בבליעה. לעיתים נפגעת רק בלוטת רוק אחת בלסת התחתונה והופכת לרגישה ולכואבת, לעיתים נפגעות שתיהן ולעיתים גם בלוטות רוק נוספות, הקרויות "תת-לסתיות" נפגעות.

קיראו:
אוטידין - טיפות אוזניים לילדים

דלקת בבלוטת הרוק אצל ילדים הנגרמת מסיבה אחרת היא נדירה ביותר. לעיתים, דלקת בקשרי הלימפה בצוואר עלולה להטעות ולהיראות כחזרת. במקרה זה חשוב לגשת לרופא לבדיקה.

בנוסף לכך, גורמת המחלה כאבי ראש ועלייה חדה בחום הגוף (עד 40 מעלות).

סיבוכים אפשריים של המחלה

לרוב חולפת החזרת ללא כל תופעות חריגות. עם זאת, במקרים נדירים היא עלולה לגרום לסיבוכים שונים. הסיבוך הנפוץ ביותר של המחלה הוא דלקת קרום המוח.

דלקת זו היא פחות חמורה מדלקת הנגרמת מחיידק והיא מתאפיינת בכאב ראש, בחום, בכאב בעיניים, ברגישות מפני אור ובקישיון של העורף. ההחלמה מדלקת קרום המוח שנגרמה מחזרת היא לרוב מלאה.

סיבוך אפשרי נוסף של מחלת החזרת הוא חירשות חד-צדדית הנגרמת בשל הפגיעה בעצב השמיעה.

סיבוכים נדירים אחרים הם דלקת בלבלב, דלקת חד-צדדית באשך בעיקר לאחר גיל ההתבגרות, דלקת בשחלה, דלקת בבלוטת המגן ופגיעה בכליות.

קיראו גם על
דלקת מפרקים כרונית של גיל הילדות

הטיפול במחלה

לרוב חולפת המחלה מאליה ללא כל טיפול מיוחד. עם זאת, חשוב ביותר למנוע את הפצת המחלה ולא לשלוח ילד חולה לגן או לבית הספר.

חשוב ביותר לנוח, לאכול מאכלים רכים ובעת הצורך לקחת תרופות נגד חום או כאבים, שרושם רופא ילדים. גם הנפיחות בבלוטות חולפת מאליה תוך שבעה עד עשרה ימים.

לאחר ההידבקות מפתחת מערכת החיסון נוגדנים נגד המחלה, והגוף מוגן מפניה לאורך כל שנות החיים.

עם זאת, נהוג היום לחסן ילדים בגיל שנה ובגיל שש חיסון חזרת משולב,  שהוא בעצם חיסון משולש נגד אדמת, חצבת וחזרת בכדי למנוע התפרצות המונית של המחלה.

לקריאה נוספת: אטופיק דרמטיטיס או אקזמה בילדים ותינוקות