יצירת קשר
חיפוש באתר

הורמון גדילה Growth Hormone

תאריך: 03/11/2014 13:01   מחבר: מערכת האתר

הורמון גדילה (Growth Hormone), או בשמו האחר "סומטוטרופין", הוא הורמון המופרש מבלוטת יותרת המוח. ההורמון משחק תפקיד קריטי בעניין גדילת ילדים, ותפקידו הוא בין השאר לווסת את ייצור החלבונים בגוף ולהמריץ את צמיחתן של העצמות אצל ילדים.

הורמון הגדילה מופרש לאורך כל שנות החיים. עם זאת, החל מגיל 21 יורדת בכל עשור כמות הורמון הגדילה המופרשת בכ-14 אחוזים. התפתחות ילדים נפגעת כתוצאה מחוסר בהורמון הגדילה, כאשר היעדר ההורמון גורם לעצירת התפתחות העצמות ובהמשך עלול לגרום לקומה נמוכה או אף לגמדות.

תפקידיו של הורמון הגדילה

הורמון הגדילה מורכב מפפטיד – שרשרת קצרה של עד כ-199 חומצות אמינו, וצורתו היא של שתי לולאות – גדולה וקטנה. הוא מופרש אל הדם על ידי פולסים בעיקר בשעות הלילה ובעת השינה, כאשר בדיקה של הפרשה תקינה של ההורמון מתבצעת באמצעות גירוי הגורם לשחרורו.

תפקידיו של הורמון הגדילה הם מגוונים ביותר:

בנוסף לפעילויות אלה, נקשר הורמון הגדילה לקולטנים המצויים על גבי ממברנות תאי השריר, הכליה והכבד וגורם לשחרור חומרים מעוררי גדילה אל מחזור הדם.

חוסר בהורמון גדילה

הפרשתו של הורמון הגדילה תלויה בגורמים חיצוניים ופנימיים כאחד. חוסר בהורמון גדילה עלול להיגרם מסיבות רבות: לחץ נפשי או חרדה, הפרעות בשינה או פגם מולד הגורם להפרשה מופחתת של ההורמון או להיעדר מוחלט של הפרשה.

קיראו בהרחבה על: מומים מולדים - התפתחותיים ומבניים

הסימפטומים המתלווים לחוסר בהורמון הגדילה הם ירידה במסת השריר, השמנת ילדים, ירידה בכמות הנוזל החוץ תאי, יובש בעור, ירידה בצפיפות העצם וקומה נמוכה.

בנוסף לכך, גורם חוסר בהורמון הגדילה לקשיים של התפתחות מוטורית הנובעים מירידה בכוח השרירים, ביכולת המאמץ, בעוצמת זרימת הדם לכליות, עייפות ותשישות, פגיעה בתפקוד הלב ולעיתים גם לטרשת.

טיפול באמצעות הורמון גדילה

לראשונה נעשה שימוש בטיפול בהורמון גדילה באמצע שנות ה-60, כאשר ההורמון הופק מבלוטות יותרת המוח של נפטרים וניתן בצמצום ולתקופות קצרות ביותר.

החל משנת 1985 מופק הורמון הגדילה בצורה מלאכותית באמצעות הנדסה גנטית והטיפול בו הורחב מאוד. הטיפול באמצעות הורמון גדילה לילדים חסרי הורמון הוא בטוח ביותר וכמעט איננו כרוך בתופעות לוואי, אך מחייב מתן זריקות על בסיס שגרתי, גם כאשר הילד מראה פחד מזריקות. גם הטיפול בילדים אצלם כמות ההורמון היא נמוכה הוא בטוח.

גיל התחלת הטיפול בהורמון הגדילה תלוי בנסיבות המקרה. אצל ילדים החסרים לחלוטין הורמון גדילה נהוג להתחיל בטיפול מיד לאחר אבחנה אצל רופא ילדים מומחה בתחום ואפילו בגיל ינקות. בקרב ילדים שנולדו קטנים ביחס לממוצע גיל ההריון נהוג להתחיל את הטיפול בארץ בסביבות גיל ארבע.

מומלץ לקרוא בנושא: התפתחות שפה ודיבור

במקרים אחרים נקבע מועד התחלת הטיפול ביחס ישיר לחומרת הפרעת הגדילה או כאשר ניתן להעריך כי גובהו הסופי של הילד לאחר ההתפתחות יהיה נמוך מהממוצע.

לקריאה נוספת: התפתחות ילדים מגיל שנה עד גיל שנתיים