יצירת קשר
חיפוש באתר

עזרה ראשונה לילדים במצבי חירום

תאריך: 26/10/2014 17:01   מחבר: מערכת האתר

לפי נתונים סטטיסטיים, מידי שנה נפגעים כמיליון ילדים בתאונות שונות, הנחשבות לאחת מסיבות המוות המרכזיות של ילדים.

הדקות הראשונות לאחר התאונה הן זמן קריטי, ומתן עזרה ראשונה לילד הוא פעמים רבות ההבדל בין נזק בלתי הפיך ואפילו מוות ובין התמודדות נכונה והצלת חיים.

ילדים, בייחוד בשנות חייהם הראשונות, הם סקרנים מאוד ועסוקים בחקירה ובגילוי של התופעות השונות אליהן נחשפו לראשונה. ילדים הם מטבעם חסרי ניסיון ואינם מודעים לסכנות האורבות להן בכל מקום.

מסיבות אלה, פציעות, נפילות, חבטות ותאונות שונות הן לעיתים חלק בלתי נפרד מתהליך הגדילה וההתפתחות.

כוויות כתוצאה מחשיפה לאש, הרעלה כתוצאה מחומרים כימים מזיקים וחתכים הם מקצת מהאיומים הקיימים גם בסביבה בטוחה יחסית.

עזרה ראשונה לילדים איננה עזרה ראשונה למבוגרים!

עזרה ראשונה לילדים היא שונה מאוד מעזרה ראשונה למבוגרים. מימדי הגוף, הפיזיולוגיה והאנטומיה של ילדים שונים מאוד מאלה של אדם בוגר, ובהתאם לכך משתנות גם התגובות למצבי תאונה ופציעה שונים.

לקריאה מורחבת: כללים לביצוע החייאה לילד

איברי הבטן הפנימיים אצל ילדים, ובייחוד אצל תינוקות, פחות מוגנים על ידי הצלעות; נפח הדם קטן יותר; חום הגוף אובד מהר יותר ומבנה דרכי הנשימה שונה ממבנה דרכי הנשימה אצל מבוגרים. מצב של דום נשימה או דום לב אצל ילדים שונה ממצב דומה אצל מבוגרים.

בעוד שאצל מבוגרים דום נשימה או דום לב מתרחשים לעיתים כתוצאה ממאורע מסוים, אצל ילדים, עלולה כל חבלה או אפילו מחלה להתדרדר ולפגוע בתפקוד הלב או בתפקוד הנשימה.

קיראו: עיסוי לב במקרה של אובדן דופק לילד

מסיבה זו, חשוב ביותר להיות ערניים ולהגיב בצורה מהירה ומקצועית בכל מקרה של תאונה. בנוסף לכך, ההיבטים הרגשיים, הקשורים בתאונה ובהתמודדות איתה, הם שונים לחלוטין מאלה הקיימים אצל מבוגרים ומשפיעים גם על אופן הטיפול.

הילד נפצע - מה לעשות?

כאשר מתרחשת תאונה או כל אירוע חירום אחר, יש כשלב ראשון להזעיק עזרה, להרים טלפון למד"א למספר 101 ולמסור פרטים מדויקים על מקום האירוע ועל האירוע עצמו. אפשר לבקש סיוע מאנשים נוספים הנמצאים במקום.

לאחר מכן, יש להתחיל בטיפול הראשוני. חשוב מאוד להימנע מביצוע פעולות שלא בקיאים בהן, העלולות לגרום לנזקים. לכן, גם חשוב להתכונן מראש לקראת מצבים בלתי צפויים, כדי לדעת כיצד ואיך לנהוג בעת הצורך.

עזרה ראשונה – אבחון ובדיקה ראשונית

כאשר מתרחש חלילה אירוע כלשהו הגורם לפגיעה בילד, חשוב ביותר לפעול במהירות, לתת לו טיפול ראשוני הכרחי ובמקרה הצורך גם להגיע לבית החולים.

הרעלה, כוויות, אבדן הכרה, חבלות ראש, הלם, היעדר דופק, חדירת גוף זר לדרכי הנשימה, הפסקת נשימה, טביעה, מכת חשמל, פגיעה בעמוד השדרה ובצוואר, הכשות ונשיכות, עקיצות, פרכוסים, פגיעה בעיניים, שברים, נקעים וחבלות מקומיות הם מקצת מהתאונות העלולות להתרחש במהלך גיל הילדות אפילו לילדים להורים זהירים ודאגנים ביותר.

מומלץ לדעת: איך לבצע הנשמה מפה לפה בילד?

הבדיקה הגופנית והאבחון המהיר במצבים של סכנת חיים הם שלב הכרחי בטיפול במבוגרים ובילדים כאחד. כשלב ראשון, חשוב לבדוק האם קיימת סכנת חיים מיידית ובהתאם לכך להגיב.

ילדים ובייחוד תינוקות לרוב אינם מבינים מה התרחש, אינם יודעים כיצד להתמודד עם הכאב והם גם נקלעים לחרדה גדולה. מסיבה זו, גם להיבט הפסיכולוגי והרגשי ישנו תפקיד חשוב בטיפול הראשוני בילד.

אמצעי זהירות

חשוב ביותר שבבית או בעת היציאה לטיול יהיה עימכם תיק עזרה ראשונה הכולל אמצעים לטיפול ראשוני: תחבושות, חומרי חבישה אחרים, פלסטרים להדבקה, אגד מדבק בכמה גדלים ומכמה סוגים, משחה אנטיספטית, משככי כאבים המיועדים לילדים, יוד ומשחה לטיפול בכוויות.

רופא ילדים – האתר השלם לרפואת ילדים מגיש לכם מידע חיוני אודות עזרה ראשונה לילדים בכל גיל.

את המדריך להלן אנו ממליצים לקרוא מבעוד מועד ולא לחכות שחס וחלילה יקרה משהו.

אין לראות בתוכן המופיע תחליף לטיפול רפואי! אם ילדיכם נפגע - פנו קודם כל למוקד מד"א בטלפון 101!

לקריאה נוספת: בטיחות ילדים מהלידה ועד לגיל בגרות

מידע משלים ומעניין בנושאים:   בריאות הילד    פגיעות ילדים    שברים    חתכים    נפילות    חנק    עזרה ראשונה    כוויה