יצירת קשר
חיפוש באתר

מניעת עששת וחשיבותו של פלואוריד

תאריך: 27/10/2014 11:45   מחבר: מערכת האתר

כל הורה זוכר את ההתרגשות והשמחה למראה השן הראשונה של ילדו. בקיעת השיניים מסמלת התפתחות והתבגרות של התינוק ההופך לפעוט, ומלווה בשינויים וגילויים תמידיים הממלאים את הוריו שמחה וגאווה.

ואולם במהלך תקופה סוערת זו קל לשכוח דבר אחד חשוב: חשיבות השמירה על היגיינת הפה של הזאטוט.

כן, גם שתי שיניים קטנות זקוקות לניקוי יסודי מדי יום וגם בפה עם חמש שיניים עלולה להתפתח מחלה קשה שתסב לקטן כאב וסבל מיותרים.

אז ממה צריך להישמר ואיך עושים זאת?


עששת היא בעיית שיניים כל כך נפוצה, עד שהיא הוכתרה בתור מחלת השיניים הנפוצה ביותר בקרב ילדים. זוהי מחלה הנגרמת מהצטברות של חיידקים בחלל הפה וגורמת לריקבון של השיניים. על אף שהיא קיימת גם בקרב מבוגרים, היא שכיחה בעיקר אצל ילדים וגורמת, במקרים קשים, גם לאובדן שיניים - תשאלו כל רופא שיניים שמטפל בילדים!

למה זה קורה?

עששת מתפתחת כאשר אל פני השן נדבקים חיידקים המצויים בפה ויוצרים רובד חיידקי (פלאק). החיידקים משתמשים בסוכרים הדבוקים לשיניים ליצירת חומצות המחלחלות אליהן וממוססות אותן בהדרגה.

כך נוצרים חורים בשיניים. הבעיה היא שמה שעשוי לגרום להידרדרות איטית והדרגתית אצל מבוגרים גורם לעתים להרס מהיר וקיצוני בשיני ילדים, או במלים אחרות: לעששת.

לקריאה נוספת: עששת הנקה - יש או אין דבר כזה?

ילדים מצויים בקבוצת סיכון לעששת מכמה סיבות: לעתים קרובות הם נוטים לאכול בצורה לא סדירה, "לנשנש" בין הארוחות ולצרוך מזון עתיר סוכר. באופן זה, הרוק שבפה לא מספיק לנטרל את החומצות שיוצרים החיידקים ולבלום את תהליך ההתפרקות של משטח השן.

הסוכר הרב גורם לחיידקים לייצר חומצות עם רמת חומציות גבוהה במיוחד שלרוק קשה מאוד להילחם בה. ילדים אוהבים גם להתחמק מצחצוח שיניים – וכך מצטברים יחדיו כמה גורמים המאיצים את תהליך הפירוק של השן והתפתחות העששת.

חשיבותו של פלואוריד לשיניים של ילדים ובכלל

כדי לבלום את התהליך ההרסני המפרק את השן, יש צורך בכמה שיותר מינרלים בפה; זאת מאחר שזגוגית השן היא מינרל והרוק לבדו, כאמור, לא מסוגל לנטרל את החומצות האגרסיביות שמייצרים החיידקים.

הימצאות מינרלים בפה יכולה לבנות מחדש את זגוגית השן ולמנוע היווצרות עששת ואף לבלום התפתחות של חורים במצב התחלתי.

הדרך היעילה והנוחה ביותר כיום למנוע עששת היא באמצעות המינרל פלואוריד. צריכת הפלואוריד יכולה להיעשות באמצעות משחת השיניים, שטיפת פה, תוספים מיוחדים וחומרים שכל רופא שיניים או שיננית שמים על השיניים.

בנוסף, בשנים האחרונות החל בישראל תהליך הפלרה של המים, במסגרתו מוטמע פלואוריד במי השתייה, בעקבות מחקרים שהראו כי הדבר מפחית משמעותית את שכיחות העששת בקרב ילדים.

לחצו לקריאה מורחבת בנושא שתיית מים וחשיבותה לבריאות הילד

איך מונעים עששת?

הוכח כי הימצאותו של פלואוריד בפה יכולה להאט את התפתחות החומציות על השיניים ולמנוע עששת. ברשימת המרכיבים על משחות השיניים ניתן למצוא סודיום פלואוריד, אמין פלואוריד, סטאנוס פלואוריד או סודיום מונופלואורפוספט – כולם סוגים שונים של המינרל המאושרים לשימוש על ידי משרד הבריאות.

חשוב ביותר להקפיד על צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום, במברשת רכה. חשוב במיוחד הצחצוח לפני השינה – מאחר שבזמן השינה פעילות הרוק בפה מועטה ולכן ישנה חשיבות יתרה לפעילות הפלואוריד שבמשחה. מומלץ לצחצח לאחר אכילת מתוקים ולהימנע ככל האפשר מאכילת ממתקים בין הארוחות.

קיראו על: שיני חלב

חשוב להקפיד לצחצח לילדים קטנים שיניים במשחה המתאימה לגילם ומכילה ריכוז נמוך של פלואוריד. עד גיל שש יש לשים כמות קטנה מאוד של משחה על המברשת ולהימנע משטיפות פה, העלולות להיבלע.

לקריאה נוספת: פחד מרופא שיניים