יצירת קשר
חיפוש באתר

עששת הנקה - יש או אין דבר כזה?

תאריך: 10/11/2014 16:25   מחבר: מערכת האתר

עששת הנקה היא עששת המתפתחת בגילאים מוקדמים כתוצאה מיניקה ממושכת, בייחוד בשעות הלילה. החשיפה של השיניים שבקעו לחלב אם, המכיל פחמימות מתפרקות, ללא שמירה על היגיינה לרוב מספקת קרקע פורייה לחיידקי העששת.

בהתאם לכך, מזהיר האיגוד האמריקאי לרפואת שיניים מפני הנקה לילית מעבר לדרוש לאחר בקיעתן של השיניים הראשונות. עם זאת, הדעות בקרב רופאי השיניים, באשר לקיומה של עששת הנקה, עדיין חלוקות.

מהי עששת הנקה או Nursing Carie?

המונח עששת הנקה הקרוי באנגלית Nursing Carie, מתייחס למצבים בהם מופיעים חורים בשיניים אצל ילדים רכים כתוצאה מכמה סיבות מצטברות. חשיפה לחיידקים המגיעים מחלב האם, היעדר היגיינה ראויה, פלאק רב המצטבר על השיניים ופגמים מולדים שונים עלולים לגרום להתפרצות עששת הנקה.

מסיבות דומות עלולה להתפתח גם עששת הקרויה "עששת הבקבוק". בהקשר זה, לא כל הילדים היונקים כמויות חלב גדולות במהלך הלילה יפתחו בהכרח עששת הנקה, אך הם יהיו חשופים לסיכון גבוה יותר לסבול מבעיות בשיניים. בשל כך, מומלץ מאוד להקפיד על בדיקת שניים אצל רופא שניים המתמחה בטיפול בילדים בעיקר במצבים של הנקה מופרזת.

קיראי בהרחבה על: בקיעת שיניים ראשונות

כיצד נגרמת עששת ההנקה?

יניקה ממושכת גורמת להיקוות חלב בפי התינוק, כאשר חלב זה לרוב מגיע אל צידן האחורי של השיניים. שכן, היניקה משמשת לעיתים כתחליף למוצץ, בייחוד בשעות הלילה, ופעמים רבות החלב המגיע מהשד נשאר בפה ואיננו נבלע באופן מידי. בהקשר זה יש לציין כי חלב האם מכיל גם סוכרים שונים הגורמים להיווצרות החורים בשיניים.

בנוסף לכך, לאחר גיל שישה חודשים ניזונים מרבית התינוקות ממזונות נוספים פרט לחלב אם.

מזונות אלה מכילים גם הם סוכרים, אותם צורכים מאוחר יותר החיידקים החיים בפלאק שעל השיניים. בתהליך פירוק הסוכרים מייצרים החיידקים חומצות הגורמות להתפתחות העששת. עששת ההנקה נחשבת לתופעה מודרנית. שכן, בעבר ניזונו התינוקות ממוצרים שהכילו פחות סוכר, וחיידקי העששת כמעט ולא ייצרו חומצות מזיקות. 

קיראי בהרחבה על: שיני חלב

טיפול מונע בתופעות של עששת הנקה

צמצום תדירות ההנקה – ההנקה היא חשובה ביותר להתפתחות התינוק, ברמה הפיזית והנפשית כאחד. עם זאת, ניתן בהחלט לנסות ולצמצם את ההנקה במקרים בהם התינוק יונק מעל הממוצע או נוהג להחזיק את פיטמה בפיו ללא יניקה אקטיבית, בפרט בשעות הלילה.

שיפור הרגלי ההיגיינה
– עששת ההנקה מתפתחת כתוצאה משילוב בין סוכרים ובין חיידקי פלאק. מסיבה זו, אחת הדרכים להילחם בה היא לשמור על היגיינת הפה ולהרחיק ממנו שאריות מזון באמצעות צחצוח שניים. את שיני התינוק יש לצחצח בעדינות רבה על ידי הרמת השפה העליונה. כמו כן, חשוב לעקוב אחר מראה שיניים, וכשמזהים שן ששינתה את צבעה, לפנות לרופא השיניים.

ביקורת שגרתית – החל מגיל שנה מומלץ להגיע לרופא השיניים כל חצי שנה לביקורת שגרתית.

פלואור
– שימוש בפלואור מומלץ לילדים הנמצאים בקבוצת סיכון ללקות בעששת. היום ישנן טיפות פלואור, ג'ל פלואור אותו מורח רופא השיניים או אפילו לכה של פלואור.

יש לך שאלות נוספות על עששת הנקה Nursing Carie? פני אל רופא ילדים או עם מומחה רפואת שיניים לילדים והתייעצי איתו באופן אישי.

קיראו בהרחבה על: מזון לתינוקות