יצירת קשר
חיפוש באתר

דלקת קרום המוח Meningitis

תאריך: 18/03/2015 16:06   מחבר: רופא ילדים

דלקת קרום המוח (מנינגיטיס, ובאנגלית: Meningiti) היא מחלה דלקתית הנגרמת כתוצאה מנגיף, מפטרייה או מחיידק, ופוגעת בקרומים הרכים של המוח.

במקרים הנפוצים יותר, בהם הגורם להתפרצות דלקת קרום המוח הוא חיידקי, עלולה בנסיבות מסוימות להיווצר גם סכנת חיים. מקרים של דלקת ויראלית, לעומת זאת, הם לרוב פחות חמורים וחולפים לאחר כמה שבועות.

סיפטומים שחשוב לזהות

הסימפטומים של דלקת קרום המוח מזכירים פעמים רבות סימפטומים של שפעת וכוללים בין השאר כאבי ראש חזקים, חום גבוה, בחילות, הקאות וקושי להתרכז.

בכל מקרה בו מתעורר חשש להתפתחות דלקת קרום המוח, בייחוד בילדים, חשוב ביותר לפנות בהקדם לרופא לביצוע בדיקות על מנת לטפל במחלה במהירות האפשרית ולמנוע סיבוכים.

הסימפטומים למחלה כוללים גם מעין בליטה בראש, נוקשות בצוואר ובגוף, תשישות, חוסר פעילות, עצבנות וחוסר תיאבון. עם זאת, חשוב לזכור כי חומרת המחלה, אופי התסמינים והטיפול בדלקת תלויים בסוגה.

הידבקות תינוקות בדלקת קרום המוח

דלקת נגיפית וחיידקית במוח מתפתחת כתוצאה מזיהום מדבק, המתפשט בדרכים שונות, כדוגמת: שיעול, שימוש באותם כלי אכילה או אפילו נשיקה. שיעור ההדבקה בדלקת קרום המוח הוא גבוה בעיקר בקרב תינוקות בגילאי שישה עד שבעה חודשים, כאשר גילם של 90 אחוזים מבין החולים הוא נמוך מחמש שנים.

הסימפטומים בשלבי המחלה הראשונים דומים מאוד לסימפטומים של שפעת – כאבי ראש, חום גבוה, רגישות לאור, חוסר תיאבון, בחילות, הקאות, חולשה וצמרמורות. בשלב מאוחר יותר עלולה המחלה לגרום לשורה של תחלואות שונות ולהתדרדרות קשה במצבו ההכרתי של החולה.

סוגי דלקות

 דלקת קרום המוח נגיפית מתפתחת בכ-30 אחוזים מהמקרים, היא קלה יחסית, מופיעה לרוב בתקופת סוף הקיץ והסתיו ובמרבית המקרים עוברת לאחר מספר שבועות ללא טיפול. התסמינים של דלקת זו הם כאבי ראש, כאב גרון, שלשולים וכאבים במפרקים.

דלקת קרום המוח חיידקית מתחלקת לכמה סוגים. בשנות ה-90 הייתה הדלקת מסוג המופילוס אינפלואנזה, המתפתחת כתוצאה מדלקת אוזניים, דלקת בסינוסים או דלקת גרון, נפוצה מאוד. היום ישנו חיסון נגד חיידק זה הניתן לתינוקות. סטרפטוקוקוס פנאומוניה היא דלקת חיידקית נוספת הנפוצה בקרב תינוקות, ילדים וגם מבוגרים.

לקריאה נוספת: טיפות אוזניים לילדים - אוטידין

דלקת מסוג ניסריה היא מדבקת מאוד, עוברת בדרכי הנשימה ופוגעת בעיקר במתבגרים ובצעירים. חיידקי דלקת מסוג ליסטריה מצויים כמעט בכל מקום והם מסוכנים בעיקר לתינוקות, לנשים הרות ולאנשים עם מערכת חיסונית חלשה.

מניעת ההדבקה ואפשרויות הטיפול

את דלקת קרום המוח ניתן למנוע מראש באמצעות הקפדה על היגיינה, שטיפת ידיים, שמירה על תזונה נכונה וצמצום החשיפה לגורמים זיהומיים.
נשים בתקופת הריונן צריכות להימנע מאכילת מזון לא מבושל, לא רחוץ ולא מפוסטר העלול להכיל חיידקים.

בכל מקרה של הופעת סימפטומים חשודים חשוב לפנות לרופא ילדים בהקדם האפשרי לצורך אבחון המחלה. שכן, מרכיב מהירות הטיפול במקרים של דלקת קרום המוח הוא משמעותי ביותר. אבחון המחלה כולל בדיקות גופניות שונות, סדרה של בדיקות מעבדה ודם ולעיתים גם דיקור מותני לגילוי סוג הדלקת.

הטיפול בדלקת קרום המוח מסוג חיידקי, לאחר שנתגלתה, כולל לרוב נטילת אנטיביוטיקה בהתאם לסוג החיידק, מנוחה מרובה ובעת הצורך נטילת משככי כאבים.

מומלץ לקרוא גם על: דלקת מפרקים כרונית של גיל הילדות

תרופות לטיפול בילדים
אקמולי של טבע לילדים
הורדת חום ושיכוך כאבים בקרב ילדים ותינוקות
סוגי אנטיביוטיקה לילדים
סוגים המתאימים במיוחד לטיפול בילד שלך
נורופן לילדים
סירופ להקלת חום ושיכוך כאבים ללא צבעי מאכל
מוקסיפן - אנטיביוטיקה לילדים
תרופה אנטיביוטית לטיפול בדלקות גרון ואוזניים
טיפות אוטידין לילדים
טיפות לשיכוך כאבי אוזניים בילדים