יצירת קשר
חיפוש באתר

חיסון לחזרת MMR

תאריך: 25/12/2014 11:07   מחבר: מערכת האתר

בעבר נחשבה מחלת החזרת לאחת ממחלות הילדים הנפוצות ביותר, אף שאיננה אופיינית רק לילדים. התפרצות המחלה, המועברת בקלות יחסית בין אדם לאדם, גרמה לתופעות רבות ובלתי נעימות, כדוגמת נפיחות באזור בלוטות הרוק וחום גבוה, ולעיתים גם לסיבוכים קשים יותר, כדוגמת דלקת קרום המוח ועקרות אצל גברים.

לאחר שהחלו להשתמש בחיסון המשולש MMR הכולל גם חיסון נגד חזרת, ירדה התחלואה מהמחלה בצורה משמעותית והיא הפכה לזניחה ביותר. עם זאת, לעיתים עדיין עלולה מגיפת החזרת להתפרץ במצבים בהם אוכלוסיה שלמה, שלא חוסנה, נחשפת לנגיף המחולל.

מסיבה זו, הקפדה על קבלת החיסון נגד חזרת היא חיונית ביותר ומונעת, הן את תופעת התחלואה ההמונית והן את הסיבוכים העלולים להתלוות למחלה כאשר היא פוגעת ביחידים.

מדוע חשוב לחסן ילדים מפני מחלת החזרת?

לפני התחלת השימוש בחיסון החזרת תועדו רק בארצות הברית כ-200,000 מקרים של חזרת מדי שנה, כאשר 90 אחוזים מהחולים היו מתחת לגיל 15. בישראל בין השנים 1987 ל-1988 התפרצה מגיפת החזרת כתוצאה מהיעדר הקפדה מספקת של הרשויות, ומהיענות נמוכה של ההורים לקריאה לחסן את ילדיהם.

בעיתונות דווח על מקרים רבים של ילדים שלקו במחלה ואף פיתחו סיבוכים שונים כתוצאה ממנה.

בשנת 1988 הוחל בשימוש בחיסון כנגד חזרת בשילוב עם חיסון כנגד חצבת וכנגד אדמת, הקרוי "MMR", ותוך פחות משלוש שנים חלה ירידה משמעותית של כ-  90 אחוזים בתחלואת ילדים בחזרת.

קיראו בהרחבה על: חיסונים לילדים

יעילותו של החיסון לחזרת

החיסון נגד חזרת מבוסס על וירוס מוחלש של המחלה, והוא מגן מפני התפרצות המחלה אצל האדם שחוסן למשך לפחות 25 שנה. במחקר שבוצע בארצות הברית בתקופה בה התפרצה מגיפת החזרת, נמצא כי יעילות החיסון כנגד חזרת היא ברורה ונעה בין 75 אחוזים ל-91 אחוזים.

עם זאת, נמצא כי יעילות החיסון יורדת במידה כלשהי במהלך השנים גם אצל מחוסנים, וכאשר החיסון ניתן לאדם שכבר נחשף למחלה, הוא איננו יעיל ואיננו מנוע את התפרצותה. חיסון ה-MMR מבוצע באמצעות הזרקה מתחת לעור פעמיים במהלך הילדות – ההזרקה הראשונה היא בין הגילאי 12 חודשים ל-15 חודשים, והשנייה בגיל 6.

באופן מעשי, ניתן לקבל את הזריקה השנייה כבר לאחר 28 יום ממועד ההזרקה הראשונה.

תופעות לוואי של חיסון נגד חזרת

לחיסון החזרת ישנן תופעות לוואי קלות החולפות תוך זמן קצר. פעמים רבות סובלים הילדים מעלייה קלה בחום כתוצאה מהזריקה. בערך אצל אחד מתוך 3,000 ילדים יופיעו גם התכווצויות כתוצאה מהחיסון.

בחמישה אחוזים מהמקרים מופיעות פריחה חולפת על העור, נפיחות בבלוטות הלימפה ואף ירידה במספר הטסיות בדם.

קיראו:
בעד ונגד מתן חיסונים לילד

תופעות אלה חולפות מאליהן. תגובות נדירות ביותר המופיעות כחמישה עד 12 יום לאחר החיסון הן: דלקת בבלוטות הרוק, דלקת באשכים, חירשות חד-צדדית, כאבים בפרקים ודלקת קרום המוח ששכיחותה היא אחד למיליון ממקבלי החיסון, והיא מופיעה במהלך 30 יום לאחר קבלת החיסון.

במקרים בהם ידוע על אלרגיה לאחד ממרכיבי החיסון, יש להימנע מההזרקה והכל כמובן, לפי הנחיותיו של רופא ילדים מוסמך.

לקריאה נוספת: פחד מזריקות אצל ילדים