יצירת קשר
חיפוש באתר

חיסון נגד צהבת בילדים

תאריך: 29/10/2014 12:02   מחבר: מערכת האתר

מחלת הצהבת היא מחלה נגיפית, שהייתה נפוצה ביותר בעבר ועדיין פעילה היום בעיקר במדינות נחשלות, בהן לא קיימת מדיניות חיסון מסודרת ותנאי החיים הם ירודים.

ישנם מספר נגיפים הגורמים להתפרצות המחלה, כאשר המוכרים ביותר ביניהם הם צהבת A וצהבת B.

לאחר התפרצות המחלה מפתח הגוף נוגדנים המגנים עליו מפני התפרצות חוזרת, במרבית המקרים לאורך כל שנות החיים.

מאז שנת 1999 ניתנים בישראל חיסונים נגד צהבת בין גיל שנה וחצי לגיל שנתיים וחצי, כאשר החיסון הפעיל מכיל את נגיף המחלה המומת.

יעילותו של החיסון הפעיל נגד צהבת נגיפית, כאשר הוא ניתן פעמיים, היא גבוהה ביותר ומונעת את התפרצות המחלה ב-100 אחוזים, ואצל כ-99 אחוזים מהמחוסנים מפתחת המערכת החיסונית נוגדנים כנגד הנגיף כחודש לאחר מתן החיסון הראשון.

מומלץ לקרוא: פחד מזריקות אצל ילדים

שכיחות מחלת הצהבת והחיסון נגדה 

וירוס הצהבת נפוץ גם בימינו, בעיקר במדינות מתפתחות, בהן מערכות המים לשתייה אינן עומדות בתקנים המקובלים במערב ותנאי הסניטציה הם ירודים.

בשנת 1988 התפרצה הצהבת הנגיפית בעיר שנגחאי שבסין ותוך כחודשיים חלו מעל 300,000 איש בווירוס בעקבות זיהום של פירות ים.

באזורים בהם הווירוס נפוץ נעשו סקרים בקרב רופאי ילדים כדי לזהות את סימני המחלה ונתגלה כי מרבית החולים הם מתחת לגיל שש. בעבר הייתה נחשבת הצהבת מחלת ילדים, אשר פוגעת בילדים החל מגיל ארבע שנים ועד גיל 15 שנים.

בעקבות השימוש בחיסון ושיפור תנאי החיים במדינות המערביות, ירדה שכיחות המחלה בצורה ניכרת ובמקרים בהם למרות הכול מתרחשת הדבקה - עלה גיל הנדבקים.

כאשר מתפרצת המחלה במדינות מפותחות, תסמיניה הם חמורים בשל גילם המבוגר יחסית של הנדבקים. לעומת זאת, במדינות מתפתחות עדיין מתרחשות מרבית ההדבקות בגילאים צעירים ביותר, כאשר לרוב הן אינן מלוות בכל התסמינים.

חיסון נגד צהבת בארץ

מאז שהחלו לחסן נגד צהבת בארץ ירד מספר הנדבקים ביותר מ-95 אחוזים. בארץ מקבלים כ-90 אחוזים מהילדים את החיסון הראשון ו-85 אחוזים גם את החיסון השני.

אם בעבר התגלו כ-50 מקרים של התפרצות המחלה לכל 100,000 איש, היום עומד מספר התפרצויות המחלה על כ- 2.5 מקרים לכל 100,000 איש.

כתוצאה ממדיניות החיסון פחתו אף מקרי ההדבקה בגילאים מבוגרים יחסית. בין שנת 2002 לשנת 2004 דווח על 433 מקרים של הדבקה של אוכלוסייה שלא חוסנה, כאשר מתוכם 424 מהחולים לא קיבלו חיסון כלל.

שיפור דומה בשכיחות המחלה ניתן לאתר גם במחלות ילדים אחרות שזכו לחיסון מתאים, כמו אדמת, חזרת ואחרים.

קיראו בנושא: חיסון לאבעבועות רוח

חיסון צהבת פאסיבי

גם לאחר ההידבקות בנגיף ניתן פעמים רבות למנוע את התפרצות המחלה באמצעות ביצוע "חיסון פאסיבי". החיסון הפאסיבי נגד מחלת הצהבת מכיל נוגדנים כנגד הווירוס והוא ניתן בקופות חולים או מרפאות מומחים. החיסון מוזרק לתוך השריר עד 14 יום מרגע החשיפה לנגיף.

קיראו על: תחנות טיפת חלב

יעילותו של השימוש בחיסון הפאסיבי לאחר 14 יום היא פחותה, כאשר רק בין 80 אחוזים ל-90 אחוזים מהמקרים ניתן למנוע את התפרצות המחלה.

בנוסף לכך, החיסון הפאסיבי אינו גורם ליצירת נוגדנים במערכת החיסון והוא יעיל לתקופה של כחצי שנה לאחר מועד קבלת החיסון, ובמקרה זה עלול המחוסן לחלות בשנית במחלה בשלב כלשהו של חייו.

לקריאה נוספת: בעד ונגד מתן חיסונים לילד/ה שלך