יצירת קשר
חיפוש באתר

בייבי יוגה - סדנאות, חוגים מה מותר ומה אסור...

תאריך: 09/11/2014 14:43   מחבר: מערכת האתר

מאז כיבושו של העידן החדש את תחומי חיינו, בייבי יוגה הוא תת-תחום שקיומו בדיעבד היה שאלה של זמן ולא של אפשרות. כיום יותר מאי-פעם, גם הציניקנים הגמורים שבנו, פתוחים רגשית ואינטלקטואלית לקבלת מסורות קדומות של פיתוח הגוף והנפש בדרכים אלטרנטיביות.

תקופת הינקות והילדות, זוכה היום לעדנה מחודשת – העולל והילד נחשבים יצור אוטונומי ורגיש, ולנו החובה להדריך אותו היטב בעולם רווי סכנות, ולהכשיר עבורו את הדרך. בייבי יוגה עולה מהתפיסה לפיה עיסוי התינוק משחזר את תחושות הרחם ונוסך שלווה וביטחון. אלה הדוגלים בשיטה יספרו כי בייבי יוגה תורם רבות לצורך התפתחות הילד, החל מגיל כמה חודשים.

השיטה, נגזרת ישירות מהיוגה ההודית המסורתית ומאמינה בפיתוח הגוף והנפש כבר מינקות, יחד עם מטרת חיזוק הקשר בין האם לילדה. החוגים פרושים ברחבי הארץ ומועברים לרוב על ידי נשים - מדריכות יוגה מרקעים שונים ומגוונים, שיש ביניהן קשר אחיד של אוריינטציה לתנועה ורגישות לגוף ולנפש. חשוב לבחור במדריכה מנוסה בהוראת יוגה וכן בעלת רקע בחינוך ובהוראה, ממנה ניתן לגזור רגישות מיוחדת לפעוטות.

האג'נדה הלכה למעשה - מה זה בייבי יוגה?

הסדנאות לבייבי יוגה מתחילות בגילים שונים. חלקן פונות לפעוטות מגיל חודש ועד גיל זחילה ואחרות מקדימות גם לגילאי שבוע ואף מלידה. הסדנאות אורכות לרוב 10-5 מפגשים ותוכנן כולל הדרכת אמהות, תנוחות משותפות לאם ולתינוק – לשם חיזוק רצפת האגן, הגב והיציבה של האם, התקשורת בינה לבין ילדה וכן עיסוי ותרגילים לצלילי זמרה או מוסיקה ייחודית.

אימוני בייבי יוגה, לדברי המדריכות והאמהות המאשרות, עוזרים לגזים ותורמים לפיתוח תנועה ושליטה מוטורית. התרגילים אמורים לחזק את הפרקים והשרירים של הפעוטות, ואף את המערכת החיסונית, את מערכת שיווי המשקל ואת התפיסה המרחבית.

קיראו בהרחבה על:
התפתחות ילדים בחצי השנה הראשונה לחיים

חלק מהסדנאות כוללות גם יוגה במים, וזו כוללת שחייה בעזרת האם וצלילה קצרה מתחת למים, יחד עם תנועות יוגה אופייניות. סדנאות בייבי יוגה מתקיימות בתנאים אינטימיים, כלומר בקבוצות קטנות המבטיחות תחושת ביטחון ונינוחות. המחירים נעים מ-400 שקלים ומעלה לסשן מפגשים.

מה מותר ורצוי לעשות בעת טיפול בייבי יוגה

שיטת הבייבי יוגה היא אפוא פיתוח של יוגה עדינה, המותאמת לתינוק ולצורכיו. במצב האופטימלי היא תכלול מגע חם: ליטוף, הנעה עדינה ותמיד מתווכת ועיסוי להמרצת הדם לאזורים שונים בגוף (גם בנקודות המפרקים). מדריכות רבות משתמשות במוסיקה ובקול כדי להרגיע את התינוק וכדי להשרות אווירת טיפול נינוחה: התינוקות מגיבים למוסיקה בצורה חיובית ונרגעים לצליליה.

קיימת מידת מסוימת של הנעה באוויר, אך זו צריכה להיעשות רק אחרי תרגול רב ובהדרכה מקצועית צמודה. רוב התנועות שנעשות בשכיבה ממילא זהות בתפקידן לתנועות באוויר – ולכן אלה לא בגדר חובה כלל וכלל.

בעייתי אסור ולא מומלץ בעליל - ממה עליך להיזהר!

אלכסנדרה גורביץ', מיילדת יהודייה שעלתה מרוסיה, נחשבת חלוצת השיטה בישראל. אולם השיטה שהיא מקדמת ושחינכה על ברכיה מאות של מדריכות, היא יותר משנויה במחלוקת, ונגזרת מאבי לידת המים ברוסיה, ד"ר איגור צ'רקובסקי.

השיטה שמה דגש עיקרי בהתעמלות אווירית, קרי, הנפה באוויר וטלטול מהרגליים. לטענת גורביץ', ההנפה מחזקת את השרירים, את הפרקים ואת מערכת שיווי המשקל. כמו כן טוענת השיטה לשיפור מיומנויות קוגניטיביות וחברתיות בהווה ובעתיד בצורה משמעותית.

במקור פותחה השיטה על ידי צ'רקובסקי עצמו בשביל ילדים בעלי בעיות מוטוריות, שכן ילדתו נולדה פגה. כתוצאה מההצלחה בקרב בתו ובקרב פעוטות חולים, הורחבה השיטה לילדים בכללם.
אולם למרות בטחונן של המדריכות בשיטת הטלטול וההנפה של גורביץ', התנועות נחשבות למסוכנות מאוד.

טענת המקטרגים היא שעד גיל שנתיים הראש כבד יחסית לגוף ושרירי הצוואר חלשים, מה שיכול לגרום לנזק וודאי אם מתבצעות תנועות נענוע אינטנסיביות. במצבי לחץ מסוג זה, התינוק עלול להגיב בהקשחת הגוף, מה שמגביר את הסיכון לפריקת איברים, עת טלטול מסיבי.

שימו לב כי רופאי ילדים רבים בארץ ובעולם יצאו כנגד הטיפול בשיטת בייבי יוגה והסבירו על הנזקים הרבים שעלולים להגרם לתינוק בעקבות טלטולים והטיפול בכלל.

ומה הרופאים חושבים על זה?

בעקבות עלייה השיטה למודעות הציבור, הוציא במרץ 2011 משרד הבריאות תזכיר שעניינו להזהיר מפני הסכנות הגלומות בבייבי יוגה. לפי התזכיר הפעילות בסדנאות מסוימות (הכוללות פעילות אווירית וטלטול) יכולות לגרום לנפילה, חבלות בראש ובגוף, פריקה, קרע רקמות ולדימומים מוחיים. נגזר מכך כי יש להתייחס לשיטה בעירבון מוגבל, מפאת טלטול הפעוטות שעלול להביא לתוצאות הרסניות.

יש לציין אספקט נוסף הנוגע למקרים בהן המדריכות לא עברו הכשרה מקצועית ולכן לא ניתן לפקח עליהן ולשלול את רשיונן. מטעם זה, על ההורים לנקוט משנה זהירות ולהפנות את ילדיהם לאנשי מקצוע מוסמכים או למטפלים בשיטות שידועות כבטוחות לתינוקות.

לקריאה נוספת: הידרותרפיה עבור תינוקות וילדים