יצירת קשר
חיפוש באתר

חזרה לבית הספר ולגנים - המדריך לשמירה על בריאות ילדכם

תאריך: 11/11/2014 13:42   מחבר: רופא ילדים

הראשון בספטמבר הגיע, ואיתו סיומו של החופש הגדול ותחילתה של שנת לימודים חדשה. בין אם ילדכם לומד את רזי הקריאה והחשבון בכיתה, ובין אם הוא עסוק בבניית מגדלי קוביות בחצר הגן, נושאים הקשורים לבריאותו כגון שינה, תזונה נכונה, פעילות גופנית ובטיחות בדרכים וודאי מעסיקים אתכם כהורים.

בטיחות בדרכים כדרך חיים

בטיחות בדרכים הוא נושא שדנים בו רבות בבתי הספר, אך אין כמו דוגמה נכונה והקפדה על הכללים גם בשעות שמחוצה לו. התבוננות ימינה ושמאלה, בקשה מאדם מבוגר שילווה את הילד במעבר החצייה, קריאת הרמזור ומשמעות הסמלים והקפדה על כך שלעולם לא ירוץ לכביש, כל אלה צריכים להוות חלק מהחינוך היומיומי הבסיסי והחשוב ביותר שמקנה המבוגר לילד. 

בטיחות ילדים -  מהלידה ועד הבגרות

תזונה נכונה - רחוק מהבית אבל קרוב לצלחת

המודעות ההולכת וגוברת לתזונה נכונה משפיעה על הדרך בה אנו רואים את הרגלי האכילה שמוקנים בסביבתו של הילד.

ממחקרים שנערכו בילדים עם עודף משקל נמצא כי הם מועדים יותר לחלות במחלות לב וכלי דם, הנובעות מלחץ דם גבוה, רמות טריגליצרידים (Triglycerides) גבוהות בדם, השמנה בטנית, סכרת מסוג שתיים ועוד.

השמנת ילדים נחשבת לאחת ה"מגיפות" של העולם המערבי, אך ניתן בהחלט לשלוט עליה ולצמצם  את השפעותיה הרעות באמצעות תזונת ילדים נכונה ופעילות גופנית.

כיום ילדים ופעוטות נמצאים הרחק מהבית שעות ארוכות, ולמעשה אוכלים את רוב ארוחותיהם מחוץ למטבח המשפחתי. בעוד שבבית קל לדעת בדיוק מה הילד אוכל, מתי וכיצד האוכל מוכן, כשהוא נמצא מחוץ לבית אין יכולת להשגיח עליו.

כל מה שרצית לדעת על טראומות ילדות

עם זאת, ישנן כמה דרכים לשמור על כך שהילד יקבל את כל מה שהוא זקוק לו גם כשהוא רחוק מכם: רכשו מודעות לבחירות הקיימות בפני הילד בסביבת בית הספר וכוונו אותו לבחירות מתאימות, טרם החזרה לבית הספר.

ארזו את הסנדוויצ'ים הקלאסיים ואת הפירות באריזות צבעוניות ובתיק אוכל מושקע; כלכלו את דמי הכיס שלו כך שיחשוב פעמיים לפני שיוציא אותם על ממתקים, ולמדו אותו כיצד לבחור מזון לקניה שהוא גם טעים לו וגם מזין.

ארוחות מאוזנות אמורות לספק לילד את כל הכמות של ויטמינים ומינרלים להם הוא זקוק. במידה ונדמה שהילד לא אוכל מספיק, רצוי לפנות לרופא ילדים כדי שיוכל לערוך בדיקות ולקבוע אם ישנו צורך בתוספים.

פעילות גופנית

ילדים צריכים להוציא אנרגיה כחלק מההתפתחות הגופנית שלהם. כיום ילדים רבים מבלים את רוב זמנם בישיבה ממושכת מול המחשב או הטלוויזיה, ללא משחקים בחצר או בחוצות העיר כפי שהיה נהוג בשנים קודמות. לכן חשוב ליזום פעילות גופנית כדי לעודד אותה.

ישנן מגוון פעילויות שנערכות אחר הצהריים שעשויות לספק את הצורך בפעילות גופנית. פעילויות כגון חוגים לאמנויות לחימה, ריקוד, תנועה, יוגה, רכיבה על סוסים, ואפילו משחק כדורגל ספונטאני כדרך לקירוב בין הורים לילדיהם עשויים לתרום משמעותית לרווחתו הגופנית של הילד. רצוי לתת לילד לבחור בעצמו, ולעודד אותו להתנסות בחוגים שונים אם הוא אינו מביע בהם עניין ראשוני.

לקריאה על אסטמה ופעילות גופנית אצל ילדים, לחץ/י כאן

שינה

בעוד שבחופש הגדול ייתכן כי הילד התרגל להתעורר וללכת לישון אימת שירצה,החזרה לבית הספר מביאה איתה את הצורך בשגרה קבועה ובשמירה על שעות שינה נכונות. פעוטות וילדים זקוקים לבין 10-12 שעות שינה ביום, והקפדה על מספר שעות שנת הלילה היא משמעותית לצמיחה הגופנית והמוחית של הילד.

כשהילדים קטנים ניתן להשלים חלק מהשעות בשנת צהריים, אך ככל שהילדים מתבגרים זמן מנוחת הצהריים מתקצר יותר ויותר- בגיל חמש כבר אין צורך במנוחת צהריים של ממש, אלא אם כן הילד מבקש זאת. הדבר שהכי עוזר למילוי שעות השינה הדרושות הוא שגרה קבועה של שעת השכבה ושעת יקיצה, גם בחופש הגדול.

כניסה למיטה בשמונה בערב וקימה בשש או שבע בבוקר שלמחרת מהווה שגרת שינה מתאימה לילדים בגיל בית הספר ובגן, כשבגן ניתן לישון שנת צהריים.

לקריאה נוספת: רפואה טבעית ורפואה אלטרנטיבית לילדים