יצירת קשר
חיפוש באתר

הרטבה - התמודדות עם הרטבת לילה / יום וכל מה שניתן לעשות

תאריך: 09/11/2014 15:17   מחבר: מערכת האתר

שליטה על הצרכים אצל ילדים מתחילה בדרך כלל בין גיל 18 חודשים ל-36 חודשים, אם כי סטייה קטנה מהתקן, המקדימה או מאחרת את התווך נחשבת לנורמאלית. אולם ישנם מקרים אצל ילדים ובוגרים, בהם אובדת השליטה על הסוגרים במשך היום או במשך הלילה. במידה וההרטבה נמשכת לאחר גיל ארבע, יש להתחיל במעקב על מנת לברר את מקור הבעיה.

הבעיה המרכזית בשני המקרים הנ"ל, היא פגיעה בהערכה העצמית של הילד בעקבות הקושי בשליטה על הצרכים. באם ישנם גורמים חיצוניים המקבילים להרטבה, כגון שינויים מהותיים בשגרה או מקורות ללחץ, מומלץ לשקול גם פניה אל פסיכולוג ילדים שיסייע בהתמודדות עם הבעיה ולצורך חיזוק ההערכה העצמית.

גמילה מחיתולים - לעשות את זה נכון

הרטבת יום אצל ילדים

הרטבת יום מאופיינת באיבוד כמויות קטנות של שתן פעמים רבות במשך היום, עד למצב של רטיבות מתמדת. בעיה זו יחסית נפוצה בילדים, וההערכות היא כי בערך 4%-2% מהילדים בגילאים 7-5 סובלים ממנה, כאשר מחציתם סובלים גם מהרטבת לילה.

הרטבת יום עשויה להיגרם מבעיות העולות בשלב בו שלפוחית השתן מתמלאת בנוזלים, או בשלב בו היא מתרוקנת. התסמין עשוי לנבוע מחוסר הבשלה התפתחותי של היכולת לשלוט על הסוגרים, או לחילופין מחוסר מודעות לכך שהשלפוחית מלאה.

בעיית שליטה שמקורה בגורמים המצוינים לעיל נחשבת לשכיחה מאוד ובדרך כלל נוטה לעבור מעצמה כשהילד או הילדה מתבגרים.

אפשרות נוספת היא שילדים אלה דוחים את ההליכה לשירותים, ולכן יש להם "תאונות". ישנם מקרים בהם צחוק עשוי לעורר את רפלקס ההתכווצות בשלפוחית ולגרום לדליפת שתן.

ניתן להקל על המצב על ידי הליכה לשירותים בזמנים קבועים, הימנעות ממשקאות מוגזים ובחירה במשקאות מבוססי מים ככל הניתן. לעתים טיפול בעצירות עשוי לפתור בעיה בשליטה על השתן.

קירא בהרחבה עלו:
תזונת ילדים

הרטבת לילה אצל ילדים

הרטבת לילה היא הטלת שתן מלאה ולא רצונית בזמן השינה, לאחר הגיל בו בדרך כלל מושגת כבר שליטה על הצרכים.

ישנה הרטבת לילה ראשונית, כאשר הילד מעולם לא למד כיצד לשלוט על צרכיו; או משנית, כאשר ילד או בוגר מתחילים להרטיב שוב לאחר תקופה בה השליטה התבססה. אצל מרבית הבנות בעיה זו תחלוף עד גיל שש, ואצל הבנים עד גיל שבע. עד גיל עשר 95% מהילדים יישארו יבשים לאורך הלילה. לאחר גיל עשר תפוצת הרטבת הלילה היא בין 2.3%-0.5%.
 
הרטבת לילה היא הבעיה האורולוגית הנפוצה ביותר בילדות, ואחד הנושאים הנפוצים ביותר ברפואת ילדים. רוב הרטבות הלילה לא נחשבות לנובעות מבעיות פסיכולוגיות, אלא מאיחור התפתחותי, ובמקרים נדירים יותר (10%-5%) למצבים רפואיים ספציפיים.

לקריאה נוספת: הפרעות שינה אצל ילדים

לטיפול בתופעה זו ישנם סוגים רבים של טיפולים, שמרביתם התנהגותיים. בכל מקרה, ניתן להתייעץ עם רופא ילדים בקופת החולים שלך, ולשמוע ממנו על מגוון דרכי הטיפול העומדות לרשותך ולרשות הילד שסובל מהרטבה.

טיפול אחד שנקרא "פעמונית" עוסק בהתניה בין תחושת השחרור להתעוררות - ברגע שישנו שחרור פעמון מצלצל, ועם הזמן הילד לומד להתעורר רגע לפני השחרור.

טיפול אחר עוסק באימון השלפוחית בשעות היום, ונועד להתמודד עם תחושת מלאות והתאפקות. שיטה אחרת עוסקת בחיזוקים חיוביים, תוך ספירת הלילות היבשים וקבלת פרס בסוף תקופה מוגדרת. בנוסף, קיימים טיפולים באמצעות תרופות ואלה יעלים ביותר, עם מעט מאוד תופעות לוואי.

ניתן להשתמש בהם רק על בסיס "מקרי חירום", כגון טיולי בית ספר או שינה אצל חברים, בהם ההרטבות עשויות לגרום למפח נפש גדול יותר.

קיראו בהרחבה על: חרדה אצל ילדים

תרופות לטיפול בילדים
אקמולי של טבע לילדים
הורדת חום ושיכוך כאבים בקרב ילדים ותינוקות
סוגי אנטיביוטיקה לילדים
סוגים המתאימים במיוחד לטיפול בילד שלך
נורופן לילדים
סירופ להקלת חום ושיכוך כאבים ללא צבעי מאכל
מוקסיפן - אנטיביוטיקה לילדים
תרופה אנטיביוטית לטיפול בדלקות גרון ואוזניים
טיפות אוטידין לילדים
טיפות לשיכוך כאבי אוזניים בילדים