יצירת קשר
חיפוש באתר

פגים והיחידה לטיפול נמרץ ביילוד - פגיה

תאריך: 30/10/2014 13:54   מחבר: מערכת האתר

ההגדרה המקצועית של פג הנה Preterm Infant - תינוקות שנועדו לפני המועד. באופן מדויק יותר, מדובר בלידה שמתרחשת לפני השבוע ה- 37 להריון. נתונים בעולם מלמדים כי 8%-10% מכלל הלידות המתרחשות מדי יום הנן לידות מוקדמות, שבהן נולדים ילד או ילדה המוגדרים כפגים.

גורמי סיכון אפשריים ללידתו של פג

לא קיים מידע חד משמעי המציג סיבה ברורה ללידה מוקדמת, אך קיימים גורמי סיכון הקשורים לאם המוערכים כמעורבים בלידת פג. גורמי סיכון אלו כוללים את מצב בריאותה של האם; מצב בו האם חולה בסוכרת, פיתחה זיהום במהלך ההריון, סובלת ממחלות לב, קיבלה תזונה לקויה, נטילת חומרים ממכרים ועוד.

לעיתים אף נראה קשר עם ילודה בגיל צעיר כחלק מלידת פגים. קיימות עוד סיבות שונות שעשויות להשפיע וכאמור, לא נמצא גורם חד משמעי שניתן להצביע עליו ולעיתים גם אם לא התקיים אף אחד מהתנאים הנ"ל, יכולה להיווצר פגות.

מה מסוכן בזה?

הסכנה המרכזית עם תינוק שנולד בטרם זמנו היא בכך שמערכות גופו אינן מפותחות דיין והסכנה היא כי גופו יקרוס ולא יצליח לבצע את המשך ההתפתחות שהייתה אמורה להתבצע בתוך הרחם, באופן עצמאי.

אחת ממערכות אלו היא מערכת הנשימה אשר בקרב פגים אינה מפותחת ומקשה עליהם לנשום ומסכנת אותם מן הרגע הראשון בחייהם. המוח הוא מערכת נוספת שמתפתחת ואיתה היכולות הקוגניטיבית הראשוניות.

קיראו בנושא: התמודדות עם צהבת ילודים

בעת יציאתם לעולם, אצל פגים, המוח אינו סיים את תהליך התפתחותו ונדרש מן המערכת הרפואית לנסות ולהשלים את ההתפתחות מחוץ לרחם, באם תהליך זה לא מתבצע כראוי מחוץ לרחם, קיימת סכנה לפגיעה מוחית אשר תשפיע גם בעתיד.

מחקר של Dorling מ- 2006 הראה, כי אחוזי השרידות של הפגים יורד ככל שגיל הלידה מוקדם יותר. כך למשל תינוקות שנולדו בין השבוע ה- 22 עד ה- 25 להריון הראו רק כ- 30% שרידות אך לעומתם, אלו אשר נולדו בשבוע ה- 30 והלאה הראו כ- 95% שרידות.

כלומר, יש חשיבות למועד הלידה, וכי לא כל הפגים זהים. עצם העובדה כי מדובר בפג אינו אומר כי הישרדותו מוטלת בספק או כי בהכרח יתגלו בעיות התפתחותיות בהמשך.

קיראו בהרחבה על: התפתחות ילדים

מניעה וטיפול במקרים של לידת פג

מבחינת הפעילות של ההורים, ניתן לצמצם את החשיפה לגורמי הסיכון שהוזכרו לעיל אך כאמור, אין זה מבטיח בוודאות כי התינוק יוולד בזמן.

מבחינת הטיפול הרפואי, אחת מדרכי ההתמודדות עם לידת תינוק בטרם עת, היא היחידה לטיפול נמרץ בילוד או בשמה הנפוץ יותר הפגיה. ליחידה זו מועברים הפגים מיד לאחר הלידה ובה מסופקים להם עזרים על מנת להפחית את הסכנות שבלידה המוקדמת.

כך למשל, תמצאו בה אינקובטורים המאפשרים לתינוק להמשיך להתפתח בסביבה דמוית רחם, לפתח את מערכות גופו החיוניות ועוד.

שיטה נוספת בה נוקטים רופאים ומיילדים הנה עיכוב הלידה. המטרה בשיטה זו היא להשאיר את הפג זמן רב כלל הניתן בתוך הרחם, ורופאים יכולים לנסות לעכב את הלידה על ידי מתן תרופות מסוימת המשפיעות על התכווצויות הרחם ועל ידי שינויי תנוחת האם, הסדרת התזונה שלה ועוד.  

קיראו: חיסונים לילדים

לסיכום, חשוב לציין, כי בעוד שבעבר פגות נחשבה לאחד מגורמי המוות העיקריים בקרב ילודים, כיום, עם התפתחות הרפואה והטכנולוגיה, ניתן לראות שיפור משמעותי בהישרדותם תינוקות שנולדו מוקדם, וכי רבים גדלים להיות אנשים בריאים בעתיד.

רופא ילדים - האתר השלם לרפואת ילדים מביא את כל המידע הנחוץ בנושא לידת פגים.

לקריאה נוספת: עזרה ראשונה לילדים במצבי חירום

מידע משלים ומעניין בנושאים:   לידת פג    מעקב הריון    עובר לא מפותח    לידה מוקדמת    טיפול נמרץ    אינקובטור    פגיה