יצירת קשר
חיפוש באתר

אטופיק דרמטיטיס או אקזמה בילדים ותינוקות

תאריך: 27/10/2014 12:57   מחבר: רופא ילדים - האתר השלם לרפואת ילדים

"אקזמה" הוא כינוי נפוץ למחלה בשם דרמטיטיס אטופית (אטופיק דרמטיטיס - Atopic Dermatitis) ומהווה דלקת עורית אשר מתרחשת בקרב פחות מ- 5% מן האוכולוסיה ומופיעה במקרים רבים בתקופת הילדות המוקדמת.

הדלקת מופיעה באופן שווה בין בנים ובנות כאשר ההערכה היא, כי לשני שליש מתוך התינוקות אשר נושאים את המחלה יהיו סימפטומים גם בהמשך החיים הבוגרים שלהם.  

גורמי הסיכון למחלה

אטופיק דרמטיטיס מוערכת כפתולוגיה המועברת באופן גנטי אשר מקבלת "דחיפה" מן הסביבה שמזרזת את הופעתה. אין גורם אחד ודאי שניתן להצביע עליו כגורם הבלעדי לזירוז הופעתה של המחלה.

עם זאת, קיימים גורמים המוערכים כגורמי סיכון אשר הימצאותם בקרבת העור משפיעים על  היווצרות המחלה.

קשה לדעת מראש אלו מבין גורמי הסיכון הם גורמי הסיכון הרלוונטיים בכל מקרה ומקרה, כך שגורמי הסיכון המוזכרים מהווים אפשרויות סבירות אך כל מקרה נבחן לגופו.

לקריאה נוספת: פריחה בילדים

גורמי סיכון אלו כוללים: זיהומי עור, חשיפה למוצרי קוסמטיקה, דטרגנטים שונים (ביניהם: חומרי כביסה, סבונים וכיו"ב), עור אשר מחומם מעבר למידה הסבירה (ביגוד חם מדי, הימצאות בטמפרטורות גבוהות מדי וכדומה), ביגוד מחומרים מסוימים דוגמת צמר, לחץ נפשי וחשיפה לעשן סיגריות.
 

מאפייני ותסמיני המחלה

המרכיב העיקרי המאפיין את הדרמטיטיס האטופית הוא הופעתו של גרד. מרכיב זה מופיע כמעט תמיד והינו משמעותי לאבחון, כאשר בשלב זה יופיע אזור על העור בו תהיה תחושת גירוד חזקה.

המרכיבים הבאים אשר יופיעו לרוב, יהיו אודם העור באזור הדלקת, אזור של יובש על פני העור ובמקרים מתקדמים יותר, אף הפרשות.

קיימת תלות בין מאפייני המחלה לבין השלב ההתפתחותי בו נמצא הילד. בתינוקות ובילדים מופיעה הדלקת ברוב המקרים בקפלי הידיים והרגליים וכן באזור הפנים. על מנת לאבחן את המחלה יש לפנות אל רופא ילדים אשר יפנה את הילד אל רופא עור.

קיראו: התפתחות ילדים בין גיל חצי שנה לגיל שנה

מניעה וטיפול

הטיפול הקלאסי והמקובל בדרמטיטיס אטופית מתמקד בגורם אחד חשוב והוא שמירה על לחות ושימון האזור ומניעת היובש. על מנת לשפר הלחות באזור הנגוע, יש למרוח קרם לחות לאחר הרחצה. בנוסף ניתן להיעזר בשמנים על מנת לגרום לעור שמנוני שאינו מתייבש במהרה.

הקפדה על שימון ושמירה על עור לח הן מרכיב משמעותי ביכולת לטפל בתופעה ולגרום להכחדתה. עם זאת, קיימות שיטות טיפול נוספות אשר מקובלות כיום. המרכזית שבהן כוללות טיפול משחתי על בסיס סטרואידים.

תכשירים אלו הינם יעילים להפחתת סימני הדלקת בטווח הקצר, אך עשויה להיווצר פגיעה בעור בטווח הארוך בהינתן שימוש אינטנסיבי.

יש לציין, כי קיימים כיום מחקרים המראים יעילות מסוימת לגורמים נוספים בטיפול באטופיק דרמטיטיס אך המידע אינו חד משמעי. במסגרת זאת, נמצא, כי תזונת הילד עשויה להשפיע על התפרצות אקזמה.

בהקשר זה, מתן ויטמנים ותוספי מזון (בדגש על חומצות שומן) עשויים לסייע בטיפול במחלה. כמו כן נמצא כי סוגי מזון מסוימים שהילד או התינוק צורך (דוגמת שתיית חלב פרה), עשויים לגרום לאלרגיות אשר בתורם משפיעים על בריאות העור.

מעוניינים לקרוא עוד על מזון לתינוקות? ליחצו כאן!

טיפול מניעתי צריך להתמקד בהרחקת התינוק מגורמי הסיכון שהוזכרו לעיל, על מנת להפחית את הסבירות להיווצרות המחלה.

לקריאה נוספת: אלרגיה למזון אצל ילדים

מידע משלים ומעניין בנושאים:   רפואת ילדים    אלרגיה    דרמטיטיס אטופית    אקזמה    ילדים    מחלות    מחלת עור    סטרואידים    תרופות לילדים