יצירת קשר
חיפוש באתר

סינוסיטיס בילדים - לא סתם נזלת

תאריך: 11/11/2014 13:23   מחבר: רופא ילדים

בכל חורף אנו מוצאים את עצמנו מנהלים מלחמה עיקשת בנזלת והצטננות שתוקפים את ילדינו. לרוב אחרי שבוע של מרק עוף והרבה מאוד טישו המחלה חולפת אך לעיתים תסמינים דומים לאלו של הצטננות עלולים להעיד על מחלה קצת יותר חמורה אשר מצריכה תשומת לב מיוחדת - סינוסיטיס (Sinusitis). סינוסיטיס היא בעצם דלקת של הסינוסים, דלקת של הגתות. הדלקת מאופיינת בהפרשה מוגלתית בדרכי הנשימה וגודש וחסימה של הסינוסים.

מה זה בעצם סינוס?

סינוס הוא שם כללי לכל חלל בראש. במקרה של סינוסיטיס מתייחסים לגתות שבגולגולת. ישנן ארבע גתות כאלו. מאחורי המצח: הסינוס הפרונטלי,מתחת לארובות העין: הסינוס המקסילרי, בעומק הגולגולת: הסינוס הספנואידלי ומעל חלל האף: הסינוס האתמואידי.

כל החללים הללו הם חלק טבעי בגולגות המתפתחים במהלך גדילתו של הילד ומטרתם היא להוריד מעומס המשקל על הראש ולאפשר ניקוז וזרימה של נוזלים בחלל הגולגולת. כל הסינוסים מתנקזים בסופו של דבר לחלל הלוע דרך פתחים בחלל האף.

הניקוז מהווה את נקודת התורפה אשר מאפשרת התפתחות של הסינוסיטיס. כאשר אנו מנוזלים, כתוצאה מהצטננות או אלרגיה מתפתחת הפרשה רירית בחללי הנשימה והסינוסים.

הפרשה רירית זאת היא תוצר של המלחמה של הגוף בגורם המזהם. הפרשה מוגלתית זאת מנוקזת על ידי שערות זעירות הנקראות ציליות אל כיוון חלל האף.

במידה וכמות הריר גדולה נוצר נזק לשערות המנקזות ויש היצרות של פתחי הסינוסים. בדומה לצומת פקוק אשר גורם לעומס בנתיבים המובילים אליו.

באופן זה גודש רציני באף ובדרכי הנשימה גורם להצטברות רירית בדרכים המובילות אליהן ובמקרה הזה - הסינוסים. הצטברות הריר מהווה קרקע לגדילה של חיידקים ווירוסים ומאפשרת התפתחות של זיהום בדרכי הסינוס.

זיהום בדרכי הנשימה העליונות - האם זו שפעת? לחץ/י לקריאה

סינוסיטיס או הצטננות: איך מבדילים בינהם?

ההבדלים בין סינוסיטיס להצטננות הם קטנים וקשים לאבחנה ככל שגיל הילד קטן יותר. בסינוסיטיס לרוב נתקל בכאבי ראש ממוקדים מתחת לארובות העין כתוצאה מהלחץ של הנוזל באיזור.

כמו כן בגלל שחללים אלו שבדרך כלל מלאים באוויר הופכים להיות מלאים בריר, הילד עלול להתלונן על תחושה כאילו הראש כבד יותר. במידה והכאבים ממוקדים ונמשכים מעבר למשך של הצטננות רגילה יש לפנות לרופא ילדים (Pediatrician) על מנת לאבחן במה מדובר.

הרופא יבצע ניקוש של אזורי הסינוסים כדי לבדוק האם הם גדושים. לעיתים יהיה צורך לבצע בדיקות הדמייה של האזור כמו CT על מנת לאבחן את המחלה.

סימפטומים נפוצים של מחלות ילדים

גורמים וטיפול

הגורמים לסינוסיטיס יכולים להיות גורמים זיהומיים כמו דלקת ריאות הנגרמת כתוצאה מחיידקים כמו סטרפטוקוקוס פנאומוניה או וירוסים כמו האינפלואנזה. אלרגיות בדרכי הנשימה הגורמות לדלקת סימפונות כמו אסטמה אף הן יכולות להיות גורם.

ישנן סיבות מסובכות יותר כמו היצרות אנטומית מולדת או דלקת בשיניים שיכולות גם הן לעורר סינוסיטיס. גם מחלות נדירות כמו CF הפוגמת בייצור וסילוק ריר עלולות להיות גורם למחלה. לעיתים בגלל גורמים אלו המחלה יכולה להתבטא בצורה כרונית אשר מפריעה לאורח החיים התקין.

צחצוח שיניים מגיל צעיר - אסור לך לוותר! לחץ/י לקרוא מדוע

הטיפול במחלה תלוי בגורם. לרוב הסינוסיטיס חולף לבדו והרופא ירשום בעיקר תרופות אשר יקלו על הסימפטומים. במידה ומדובר בגורם חיידקי המאבוחן על ידי הרופא תקבלו מרשם לאנטיביוטיקה כמו זינק. סיבוכים של המחלה עלולים לגרור מעורבות כירורגית על מנת לפתוח את דרכי הנשימה החסומות ולנקז את הגודש.

הרחבת הסינוסים בניתוח תמנע מצב כרוני של סינוסיטיס. לא כל נזלת היא סינוסיטיס ולא צריך להיבהל שהילד מצטנן אך במידה ויש חשד תמיד טוב לפנות לרופא הילדים שיאבחן ויטפל בכאבים השונים.

ספריי לאף - אוטריווין לילדים - מתי כדאי להשתמש?

עזרה ראשונה לילדים במצבי חירום! אל תפספסו את כל מה שצריך לדעת - לחץ/י כאן