תולעים בטוסיק - התמודדות עם תולעי מעיים אצל ילדים
תאריך: 27/10/2014 14:34 מחבר: מערכת האתר
אחת הבעיות השכיחות מהן סובלים ילדים הן תולעים טפיליות (Intestinal worms). מדובר בתולעים המצויות במעיים וגורמות לגרד מציק ולעתים קשה בפי הטבעת ולפעמים גם באיזור איבר המין.
זוהי מחלת ילדים מוכרת, לא חמורה וקלה לטיפול ברוב המקרים, אבל בשל קלות ההידבקות בה היא עלולה לחזור ולהופיע ולכן יש צורך בנקיטת אמצעים מחמירים למניעת הישנותה.
תולעי מעיים מופיעות על פי רוב בקרב ילדים בגילאי 4-10, בכל מקום ובכל שכבה באוכלוסייה. נכון שהתופעה נפוצה יותר במדינות נחשלות, בהן רמת ההיגיינה ירודה, אבל הידבקות של ילד אינה מעידה על סביבה לא הולמת כי אם רק על שכיחות הבעיה וקלות ההדבקה. בדרך כלל מגיעה התולעת לגוף באמצעות בליעת ביציה, הנמצאות על הידיים, במזון ואפילו במים.
תולעת הסיכה היא התולעת הטפילית הנפוצה ביותר בישראל, עד כדי כך שכמחצית מהילדים בגילאים הרלבנטיים ידבקו בה בשלב כלשהו. בגני ילדים ובתי ספר העברת המחלה שכיחה במיוחד.
קיראו: כיצד לשמור על בריאות ילדכם החוזרים לבתי הספר והגנים?
התולעת, השוכנת במעי, מטילה ביצים על העור, באזור פי הטבעת. ביצים אלה יכולות להמשיך ולהתקיים במשך כשבועיים, במהלכם הן עלולות לנדוד לחפצים ומשטחים שונים בבית ולמצוא את דרכן לפיו של אדם אחר בבית - ומשם הדרך למעיים קצרה.
הילד סובל מתולעים?
כל הורה מכיר את הקושי שבהנחלת הרגלי ניקיון והיגיינה לילדיו. בעולמו התזזיתי והאינטנסיבי של ילד, נדמה כאילו כל התעכבות לרחיצת ידיים כמה פעמים ביום היא בזבוז זמן בלתי נסבל. ואולם למרבה הצער, זו בדיוק הסיבה לממדים הנרחבים של בעיית התולעים בקרב ילדים.
ילד הסובל מתולעת הסיכה מרבה לגרד את אזור פי הטבעת, הנגוע בביצי תולעת. הביצים נדבקות לידיים או נכנסות מתחת לציפורניים, ואם הידיים לא נשטפו – הן מגיעות עד מהרה לרהיטים, משחקים, בגדים וידיות של דלתות.
הביצים ידבקו לידיו של האדם הבא שייגע בחפצים אלה, ואם הוא יכניס את היד לפיו - וילדים עושים זאת לעתים קרובות - יחל מעגל חדש של הידבקות. הביצים יגיעו למעיים ושם יבקעו.
לחצו לקריאה כיצד נפטרים מכינמת הראש?
איך תדעו אם ילדכם נדבק?
הסימן הראשון והמובהק ביותר להימצאותן של תולעים הוא גירוד תכוף באזור פי הטבעת - הילד פשוט מגרד בטוסיק בלי הפסקה. בדרך כלל התסמינים יסתכמו בכך, אם כי המקרים נדירים יתפתח זיהום והילד יסבול מחוסר שקט, ירידה בתיאבון, קושי לישון, כאב בטן וצריבה במתן שתן. זיהום עלול הלתפתח בעיקר אצל בנות, משום שבמקרה שלהן התולעת עשויה להגיע לאזור הפות.
במקרה שהבחנתם באחת מהתופעות הללו, הדרך הפשוטה ביותר לאשר או לשלול הימצאות תולעים היא באמצעות התבוננות פשוטה. ואולם מכיוון שקשה "לתפוס" את התולעים עצמן (הנוטות לצאת דרך פי הטבעת בשעות הלילה ולהטיל את ביציהן), רופא ילדים או רופא משפחה יכול לבדוק את פי הטבעת ולבדוק אם נדבקו אליו ביצים.
התבוננות באמצעות מיקרוסקופ תספק תשובה, אם כי מומלץ לחזור על הבדיקה כמה פעמים במקרה שלא נמצאו ביצים – אין בבדיקה אחת כדי לשלול את הסיכוי להימצאותן. רצוי לבצע את הבדיקה בבוקר, לפני מקלחת.
תולעים - התמודדות ודרכי טיפול
פניה אל רופא ילדים ברגע שאתם חושדים כי ילדכם סובל מתולעים תניב תוצאות מהירות. הרופא יעניק טיפול רפואי שנועד להשמיד את התולעים – הניתן בכדורים, משחות, אמבטיות ועוד.
לקריאה נוספת: תרופות לילדים
פרט לכך חשוב להקדיש מאמצים למניעת הידבקות חוזרת. ראשית, יש לבדוק את הילדים הנוספים בבית, שנמצאים בסבירות גבוהה מאוד להידבקות. בהמשך, להקפיד על החלפת תחתונים, פיג'מה ומצעים בכל בוקר עד תום הטיפול, ועל רחצת בוקר.
במקביל, יש להקפיד הקפדה יתרה על נטילת ידיים ביציאה מהשירותים, אחרי החלפת חיתול או כל מגע אחר עם איברים אינטימיים ולפני האוכל. כללי היגיינה מחמירים יותר ימנעו את חזרתן של התולעים.
"תרופת סבתא" ידועה ויעילה לטיפול בתולעים הוא שום. בליעת שיני שום כתושות וטריות הקוטלת את התולעים – אם יימצאו האמיצים שיהיו מוכנים לעמוד באתגר.
לקריאה נוספת: נגיף רוטה (Rotavirus)