פרכוסים - טיפול ועזרה ראשונה לילד
תאריך: 28/10/2014 12:44 מחבר: מערכת האתר
פרכוסים הם תנועות בלתי רצוניות הקשורות לפעילות מוחית-חשמלית לא תקינה. הפרכוסים מלווים בתנועות חוזרות ונשנות שאינן רצוניות ומופיעות בפתאומיות.
ישנם פרכוסים הכוללים תנועות בלתי רצוניות של קבוצת שרירים אחת, הקרויים "פרכוסים חלקיים", כדוגמת: תנועה של זוויות הפה, תנועה של גפה אחת או מצמוץ עיניים לא רצוני.
לעיתים, עלולים פרכוסים אלה להיות מלווים בשינוי במצב ההכרה. פרכוסים של כלל הגוף קרויים "פרכוסים כלליים". במצב זה לרוב מאבד הילד את הכרתו, איבריו הופכים נוקשים ולאחר מכן מופיעות תנועות לא רצוניות וקצביות בגפיים התחתונות והעליונות.
לעיתים מלווה התקף הפרכוסים בתנועות בלתי רצוניות של שרירי הפנים, התהפכות העיניים כלפי מעלה או לצד, נשיכת הלשון ולעיתים גם אובדן שליטה על הסוגרים.
לרוב נמשך התקף הפרכוס כמה דקות ולאחריו נרדם הילד לזמן קצר. התקף כזה איננו גורם לסכנה מיידית למוח או לסכנת חיים. לעומתו, התקף פרכוסים ממושך מאוד עלול לגרום לנזק למוח ולנזקים אחרים.
בגיל הילדות מופיעים הפרכוסים כתוצאה מסיבות שונות, כדוגמת חום או מחלות קשות. הטיפול הראשוני בפרכוסים איננו קשור בסיבה להתפרצותם, ורק לאחריו יש לבדוק מהי הסיבה, כדי לתת טיפול מתאים.
קיראו: טיפול והגשת עזרה ראשונה במצבי הלם
טיפול ועזרה ראשונה לילד בעת התקפת פרכוסים
-
חשוב ביותר להזעיק עזרה רפואית או להגיע עם הילד בהקדם לחדר מיון.
-
כאשר ישנן הפרשות בתוך הפה, יש להוציאן.
-
יש להשכיב את הילד על צידו במטרה למנוע חסימה של דרכי האוויר, כתוצאה מהקאה או כתוצאה מסיבות אחרות, ולשמור על נתיבי האוויר פתוחים. אסור להכניס אצבעות לתוך הפה בניסיון לשלוף את הלשון.
-
אסור לנסות ולפתוח את הפה בזמן התקף הפרכוס אלא להמתין עד לסיום ההתקף.
-
לאחר התקף הפרכוס יהיה הילד ישנוני, אין לנסות לעורר אותו.
-
כאשר התקף הפרכוס מופיע במקביל לעלייה בחום, ניתן להשתמש בתרופה נוגדת חום, כדוגמת נר המוחדר לגוף דרך פי הטבעת או להניח על גופו של הילד רטיות קרות.
לקריאה נוספת: אלרגיה למזון אצל ילדים