עיסוי לב במקרה של אובדן דופק לילד
תאריך: 28/10/2014 12:17 מחבר: מערכת האתר
כאשר לילד אין דופק, מעיד הדבר על הפסקת פעילות הלב. בעקבות הפסקת פעילות הלב, זרימת הדם אל הרקמות החיוניות בגוף ובכללן המוח פוסקת. מסיבה זו, הפסקת פעילות הלב מסוכנת ביותר.
ללא זרימה של דם, פוסקת אספקת החמצן הסדירה אל הרקמות השונות גם כאשר הילד נושם ונתיבי האוויר שלו פתוחים. הפסקת פעילות הלב גורמת לילד להפוך לחיוור, לכחול או לאפרפר ולטמפרטורת גופו לרדת.
כדי לדעת האם פעילות הלב היא תקינה, צריך לבדוק את הדופק. את הדופק ניתן לזהות רק במקומות מסוימים, כאשר אצל תינוקות וילדים קטנים מאוד, זיהוי הדופק איננו פשוט כל כך.
את הדופק ניתן לחוש בצורה הטובה ביותר אצל תינוקות וילדים קטנים דווקא באזור הצוואר הצידי בסמוך לקנה הנשימה.
כדי לזהות את הדופק באזור זה, חשוב להתכונן ולהתאמן מראש. כאשר לאחר בדיקה לא ניתן לזהות כל דופק, יש צורך לבצע עיסוי לב באופן מיידי. עם זאת, אסור באופן מוחלט לבצע עיסוי כאשר לבו של הילד פועם.
לחצו לקריאה על טיפול והגשת עזרה ראשונה במצבי הלם
את עיסוי הלב יש לבצע רק לאחר ביצוע שלבי החייאה קודמים – השכבה נכונה, שמירה על נתיבי אוויר פתוחים והנשמה מפה לפה כאשר הילד איננו נושם.
פעולת עיסוי לב צריכה להיות מותאמת לגילו של הילד
עיסוי לב של תינוק עד גיל חודש: מיקום הידיים ואופן הלחיצה – שתי הידיים צריכות לאחוז את בית החזה כאשר האגודלים מונחים במרכז בית החזה. יש ללחוץ על מרכז בית החזה במרחק של שני סנטימטר מהפטמות לכיוון מטה. קצב הלחיצות – יש ללחוץ שתי לחיצות בכל שנייה.
עיסוי לב של תינוקות: מיקום הידיים ואופן הלחיצה – יש להניח את הידיים על חלקו התחתון של עצם החזה. הלחיצה תתבצע באמצעות שתי אצבעות כאשר הזרוע של ההורה המעסה היא ישרה. קצב לחיצות – יש ללחוץ כ-100 לחיצות לדקה.
עיסוי לב של ילדים: מיקום הידיים ואופן הלחיצה – יש להניח את הידיים מעט שמאלה ממרכז עצם החזה. יש לבצע את הלחיצה באמצעות גב כף היד. קצב הלחיצות – יש ללחוץ כ-80 לחיצות לדקה שהן מעט יותר מלחיצה אחת לשנייה.
מומלץ לקרוא: מה עושים במקרה של התקף אסטמה אצל הילד?
לאחר ביצוע כ-15 לחיצות יש לשוב ולבצע שתי הנשמות מפה לפה ולבדוק האם הנשימה והדופק חזרו. במידה והנשימה והדופק או אחד מהם לא פועלים עדיין, יש לחזור על הטיפול.
את עיסוי הלב יש להפסיק לאחר חזרת הדופק. כאשר עיסוי הלב מתבצע במקביל לפעולת הנשמה מפה לפה, יש להקפיד על הנשמה בקצב הרצוי עד שהילד ישוב לנשום בכוחות עצמו באופן סדיר. את ההחייאה יכולים לבצע שני אנשים במקביל, כאשר אחד אחראי על עיסוי לב והשני על ההנשמה.
במקרה זה, כדאי שהמנוסה יותר מבין השניים יהיה ממונה על ההנשמה, שהיא פעולה מסובכת יותר, והשני יסייע באמצעות עיסוי הלב.
לקריאה נוספת: בריאות הנפש של ילדים