יצירת קשר
חיפוש באתר

הילד/ה סובל/ת מסרפדת?

תאריך: 22/03/2015 13:35   מחבר: רופא ילדים

סרפדת היא מחלת עור המתבטאת בפריחה אדומה ומגרדת, שמזכירה מאוד פריחה שנגרמת מסרפד ומכאן מקור השם העברי. מאמר זה עוסק במחלה אצל ילדים – הגורמים לה והטיפול בה.

אצל ילדים המחלה היא בדרך כלל סרפדת חריפה, המופיעה באופן פתאומי וחולפת כעבור מספר ימים או שבועות. סרפדת כרונית, כזו שנמשכת מעל שישה שבועות ברצף, נפוצה יותר אצל מבוגרים ומאמר זה לא יעסוק בה.

כיצד ניתן לאבחן סרפדת?

לכל אדם יש סיכוי של 15-20 אחוז ללקות באורטיקריה מתישהו לאורך חייו. על מנת לאבחן סרפדת חריפה יש להתייחס להרגלי החיים של החולה ולאופן בו הופיעה המחלה, כאמצעי לגילוי מי מבין שלל הגורמים האפשריים אחראי למחלה. למשל – בדיקה האם החולה שהה באזורים המועדים להתפרצות טפילים שעלולים לגרום לתגובה חיסונית.

הגורמים להתפרצות הסרפדת

סרפדת נגרמת בגלל תאי הפיטום mast cells הסמוכים לכלי דם קטנים בכל הגוף, כאשר הם מפרישים חומר בשם היסטמין שגורם לגודש כלי דם, נפיחות, בצקת וגרד.

אלרגיה היא סוג של תגובה חיסונית לגורם זר שפולש לגוף, כך שיכולות להיות סיבות רבות לפעילות תאי הפיטום כגון:

אלרגיה למזון - זוהי סיבה שכיחה לסרפדת חריפה. האלרגנים השכיחים ביותר הם חלב, דגים ומאכלי ים, חיטה, שומשום, בוטנים, אגוזים, ביצים, שוקולד, ומזונות מתועשים המכילים חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם, מייצבים וסולפיטים.

קיראו בהרחבה על: אלרגיה לחלב ורגישות ללקטוז

זיהומים - כ-80 אחוזים ממקרי הסרפדת החריפה אצל ילדים מתרחשים עקב זיהומים נגיפיים, וגם חיידקיים כמו סטרפטוקוקוס שגורם לדלקת שקדים ומיקופלסמה שמביאה לדלקות בריאות או אברי המין, יכולים להביא לתגובה של סרפדת. סרפדת יכולה להופיע גם כסימפטום ראשון של מחלת הנשיקה – מונונוקליאוזיס זיהומית - ושל צהבת על כל סוגיה.

עקיצות
- סרפדת יכולה להופיע כתגובה לעקיצות יתושים וחרקים אחרים, סמוך למקום העקיצה. עקיצה חוזרת על ידי אותו חרק שקיימת רגישות אליו עלולה להביא לסרפדת כללית ובעקבותיה לתגובה אנפילקטית מסכנת חיים. על כן מי שיש לו רגישות כזו חייב לקבל טיפול אנטי אלרגי באופן קבוע.

תרופות - סרפדת יכולה להיגרם עקב רגישות לתרופות, ביניהן: אנטיביוטיקה מסוג פניצילין והנגזרת שלו, מוקסיפן, שנמצאת בשימוש שכיח אצל ילדים; חומרי הרדמה ואילחוש ממשפחת הקוררה, ואופיאטים כמו מורפיום וקודאין.

אורטיקריה כולינרגית - מופיעה בעיקר אצל בני נוער כתוצאה ממאמץ גופני, התרגשות או אכילת מאכלים חריפים. במקרה זה יש נגעים קטנים – פחות מ-2 ס"מ קוטר בפלג הגוף העליון, אשר נעלמים לרוב אחרי שעתיים.

הקשר בין אסטמה לסרפדת

כאשר סרפדת מתפשטת לשפתיים היא ועלולה להגיע גם לדרכי הנשימה העליונות ולגרום למצוקה נשימתית אשר עשויה להיות מאובחנת בטעות כאסטמה. תגובה אלרגית יכולה להביא למצוקה נשימתית, כמו גם לסרפדת.

לקריאה נוספת: כיצד לפעול במקרה של התקף אסטמה לילד?

מתי להגיע לרופא?

אם סרפדת מתפתחת במהירות, היא עלולה להתקדם לסרפדת כללית ולסכן חיים.  אם היא הגיעה לפנים לשפתיים היא עלולה להתפשט לדרכי הנשימה. בשני מקרים אלה יש להגיע לרופא בדחיפות.

אירועים חוזרים של סרפדת חריפה, עם או בלי מצוקה נשימתית, עשויים להראות על אלרגיה או על זיהום ומצריכים פנייה לרופא שיבצע בדיקות דם מקיפות לשלילת זיהום, או אלרגולוג לבירור האלרגיה לחומרים שונים עליהם נפל החשד.

דרכי טיפול

כאשר יודעים מהו הגורם למחלה, סילוקו יביא לסיום שלה. הבעיה שלעיתים קרובות לא מצליחים לזהות את הגורם. קיימים טיפול רפואה משלימה שעשויים להיות יעילים במקרים אלה, כמו עשבי מרפא לפי הרפואה הסינית, או תרופות הומיאופתיות.

בין אם זוהה הגורם או לא, הטיפול הנפוץ הוא משחות אנטי-היסטמיניות כמו פניסטיל וטלפאסט. תרופות אלו חוסמות את קולטן  H1 להיסטמין אשר קשור למרבית הסימפטומים של אלרגיה, כולל גודש כלי דם, כיווץ כלי הנשימה וסרפדת. תרופות אלו דורשות מרשם רופא, שכן עליו להתאים את התרופה הנכונה למקרה.

לקריאה נוספת: מרפאות מומחים לרפואת ילדים