כאבי בטן - סימפטום נפוץ בקרב ילדים
תאריך: 18/03/2015 16:08 מחבר: מערכת האתר
בערך כ-75 אחוזים מהילדים סובלים מפעם לפעם מכאבי בטן במהלך שנות ילדותם, מה שהופך את כאבי הבטן לסימפטום מרכזי של מחלות ילדים שונות. כאבי בטן אצל ילדים נגרמים מסיבות שונות, ביניהן זיהום חיידקי במערכת העיכול, בעיות של תזונת ילדים כמו אכילה מופרזת, מחלות ויראליות שונות או טפילים שחדרו אל מערכת העיכול.
בנוסף לכך, לעיתים נגרמים כאבי הבטן כתוצאה מבעיה באיבר סמוך, כדוגמת דלקת בדרכי השתן. חשוב לזכור כי ילדים עוברים שלבים שונים של התפתחות שפה וקוגניציה, ובגילאים צעירים מתקשים פעמים רבות למקם את איזור הכאב המדויק בגופם ומתלוננים על כאבי בטן גם כאשר הבעיה איננה במערכת העיכול.
במקרים נדירים ביותר עלולים כאבי הבטן להעיד על בעיה רפואית חמורה.
סיבות אופייניות לכאבי בטן אצל ילדים
במרבית המקרים נגרמים כאבי הבטן אצל ילדים כתוצאה ממערכת עיכול רגישה או כאשר סף הרגישות של הילד לכאב הוא גבוה. מערכת העיכול אצל ילדים, כמו אצל מבוגרים, היא מערכת מורכבת העובדת ללא הפסקה וכוללת תאי שריר ותאי עצב.
מסיבה זו, עלולים להתעורר לעיתים כאבים אצל ילדים גם ללא בעיה רפואית חמורה וכתוצאה מפעילות שגרתית של המעיים.
פעמים רבות גורמות ההרפיה וההתכווצות של חלקים במעיים לגלים של כאבי בטן. אצל רבים מהילדים הסובלים מכאבי בטן כרוניים מערכת העיכול היא פשוט רגישה יותר לגירוי ואפילו כמות זעירה של גזים עלולה לגרום לאיתותי כאב להישלח אל המוח.
בנוסף לכך, פעמים רבות כאבי הבטן הם תוצאה של פחד, לחץ נפשי, חרדה ורגשות אחרים המשפעים על פעילות המעיים.
סיבה שכיחה נוספת לכאבי בטן אצל ילדים היא עצירות כרונית. אמנם כאבי הבטן המתלווים לעצירות אינם גורמים לעלייה בחום או להקאות אך הם מטרדים ביותר. מסיבה זו, חשוב לעקוב אחר הילד ולוודא כי היציאות שלו הן סדירות ואינן מלוות בקושי להוציא את כל תכולת הצואה שהצטברה במעיים.
קיראו: אלרגיה למזון אצל ילדים
רק במקרים נדירים מעידים כאבי הבטן אצל ילדים על בעיה חמורה, כדוגמת חסימת מעיים, התפתחות דלקת, אפנדיציט, רגישות ללקטוז, רגישות לדגנים או למזונות אחרים, אבנים בכיס המרה, ליקויים אנטומיים או כל בעיה אחרת.
כואבת לילד הבטן? חשוב לגשת לרופא
כאשר הילד מתלונן על כאבי בטן חוזרים ונשנים, חשוב ביותר לפנות אל רופא ילדים לצורך בירור רפואי מקיף. סימפטומים נוספים המתלווים לכאבי בטן ועלולים להעיד על בעיה חמורה יותר המצריכה בדיקה רפואית הם ירידה במשקל או השמנה דרסטית, שלשולים, הקאות, חום גבוה או כאבי בטן עזים המעירים את הילד משנתו.
לחצו כאן וקיראו על הפרעות אכילה בילדים
את האבחון הרפואי של כאבי הבטן מבצע הרופא ביחס למיקום הכאב, לתיאורו, לתדירותו, לעוצמתו ולמועדים בהם הוא מופיע. נושאים חשובים נוספים שחשוב לברר בהקשר לכאבי בטן אצל ילדים הם הרגלי התזונה, תיאבון ירוד או אפילו נטייה להקאות.
לעיתים, כאשר כאבי הבטן אינם חולפים יש צורך גם בבדיקות מקיפות יותר. במקרים מסויימים ידרש הילד לבדיקות צואה לאיתור טפילים או פרזיטים. כאשר קיים חשש להתפתחות זיהום אחר, יש צורך בבדיקת דם, ולעיתים רחוקות יותר גם בבירור יסודי באמצעות אולטרסאונד של הבטן, בדיקה גסטרולוגית או בדיקות אחרות.
קיראו בהרחבה על: דיאטנית לילדים - הרגלי תזונה נכונים לילדך