יצירת קשר
חיפוש באתר

חרדה אצל ילדים - זיהוי התמודדות ודרכי טיפול בחרדה

תאריך: 30/10/2014 15:03   מחבר: מערכת האתר

חרדה מתונה אצל ילדים היא תופעה טבעית המתלווה לתהליך ההתפתחות ולהיחשפות הראשונה לעולם. התאקלמות במסגרות חדשות, יציאה מחוץ לבית ההורים ומפגש עם אנשים חדשים ועם תופעות חדשות הם מקצת מהמצבים העלולים לעורר בילדים פחדים טבעיים וחרדות שונות.

לרוב לאחר תקופת הסתגלות קצרה חולפות החרדות. עם זאת, לעיתים קורה שהחרדה איננה חולפת והופכת לבעיה כרונית המצריכה התערבות מקצועית וטיפול מתאים.

חרדה אצל ילדים - רק מעט הסברים...

ילדים הם מטבעם רגישים יותר ממבוגרים למצבים שונים מעוררי חרדה. חרדה בכלל וחרדה אצל ילדים היא מצב פסיכולוגי של מצוקה נפשית חזקה המלווה גם בשינויים פיזיולוגיים.

מנגנון ההישרדות הטבעי שלנו גורם לשינויים ברמה הנפשית, ההתנהגותית והפיזיולוגית במצבי סכנה, במטרה לאפשר לנו להגיב מהר ולגונן על עצמנו.

מצבי חרדה, הנותרים או מופיעים גם לאחר שחולפת הסכנה ללא תהליך הסתגלות מנטאלית, הם כבר בעיה המשפיעה על התפקוד היומיומי ולרוב מצריכה התערבות טיפולית. אצל ילדים לרוב מופיעה החרדה רק לאחר שישה חודשים או אף יותר מהרגע בו היו חשופים למצב הטראומטי מעורר החרדה.

למידע נוסף: כך תזהו שהילד שלכם זקוק לעזרה מקצועית

חרדה אצל ילדים – תסמינים

חוסר ביטחון, התפרצויות זעם, דיכאון, מחשבות טורדניות וניתוק הם מקצת מתסמיני החרדה האופייניים לילדים ולמבוגרים כאחד.

תסמיני החרדה האופייניים לילדים בלבד כוללים, בין השאר: תחושה חזקה של חוסר אונים, הפרה של הרגלים קבועים, קושי להישאר לבד בבית, הרטבת לילה, הפרעות שינה, הפרעות קשב וריכוז, פחד מחושך, פחד להסתובב בחוץ, תסכול וקשיים נוספים.

קיראו בהרחבה:
פוביות וחרדות אצל ילדים

לעיתים מלווה חרדה אצל ילדים גם בסימפטומים גופניים שונים, כדוגמת: כאבי ראש, כאבי בטן ובחילות. למעשה, כל התנהגות חריגה אצל הילד הנמשכת לאורך זמן עלולה להעיד על מצב חרדתי אליו הוא נקלע.

חרדה אצל ילדים – טיפול


אמנם, החרדה היא מצב לא נעים המורגש באופן חזק ומוחשי ואף משפיע מאוד על איכות החיים, אך חשוב לזכור, כי החרדה היא תחושה בלבד, איננה משקפת מצב אמיתי ואיננה מהווה כל סכנה לשלומו או לבריאותו של הילד.

עם זאת, חשוב ביותר לטפל בחרדה אצל ילדים בהקדם האפשרי ובסמוך להופעתה לאחר אבחון מתאים. במחקרים שונים בנושא נמצא, כי למעלה מ-80 אחוזים מהילדים שסבלו מחרדה וקיבלו סיוע הצליחו להתגבר על התופעה ללא כל עכבות.

מומלץ לקרוא: טראומות ילדות - מהן וכיצד הן נוצרות

התערבות מוקדמת במצבי חרדה אצל ילדים היא חיונית ביותר, שכן ילדים נמצאים עדיין בתהליך של התפתחות וגדילה גם מבחינה רגשית וקוגניטיבית. מסיבה זו, ניתן להשיבם למסלול חייהם הרגיל יחסית במהירות.

הילד חרדתי? כמה עצות להתמודדות יעילה מול חרדה אצל ילדים

החרדה היא טבעית – פעמים רבות מתעוררת החרדה כתוצאה ממצב חירום. חרדה זו היא נורמאלית, איננה מצריכה טיפול וחולפת מאליה.

אל תראו סימני דאגה
– אם הילד סובל מתסמיני חרדה, חשוב ביותר להקפיד על גישה מעודדת וחיובית ולא להגיב בלחץ. סימני לחץ מצד ההורים עלולים לגרום לילד לבהלה נוספת ולהגביר את תחושת החרדה.

השרו תחושת ביטחון
– ילדים נותנים אמון בהוריהם וסומכים עליהם. לכן, חשוב להרגיע את הילד במצבי חרדה ולתמוך בו.

פנייה לעזרה
– כאשר החרדה אצל הילד איננה חולפת, חשוב לפנות לטיפול מקצועי אצל רופא ילדים, רופא משפחה, פסיכולוג ילדים או פסיכיאטר.

לקריאה נוספת: הפרעות אישיות אצל ילדים ומתבגרים