הפרעות אישיות אצל ילדים ומתבגרים
תאריך: 10/11/2014 15:06 מחבר: מערכת האתר
הפרעות אישיות נוטות להתפתח בגיל ההתבגרות המאוחר או הבגרות המוקדמת. האבחנה של הפרעת האישיות ניתנת לילדים רק לעתים רחוקות, זאת מכיוון שאישיות הילדים עדיין נמצאת בתהליך של התהוות ולכן עשויה להשתנות באופן משמעותי עד לשנות העשרה המאוחרות.
כמו כן, מצבים הורמונאליים מסוימים שמתחילים בגיל ההתבגרות נחשבים כחלק מהגורמים להתפרצותן של הפרעות אישיות, בעיקר שינויים שמתרחשים במערכת הלימבית.
לכן, בילדות כשהמערכת נותרת פעמים רבות רדומה, נוטים להאמין כי השינויים שעובר הילד אינם בהכרח סימניה של הפרעת אישיות אלא מצביעים על מצוקה אחרת.
עם זאת, מחקרים עדכניים (Bleiberg 2001) במבוגרים עם הפרעות אישיות מתחילים להראות כי ישנם מאפיינים משותפים שהופיעו גם בילדות, בעיקר בהפרעות אישיות מאשכול B בספר ה- Diagnostic Statistic Manual או DSM שמפרט בנושא בריאות הנפש ובעיקר בכל הנוגע להפרעות פסיכיאטריות.
אשכול B מתואר כאשכול ה"דרמטי" משום שהוא מכיל את הפרעות האישיות נרקיסיסטית, גבולית, אנטי-סוציאלית והסטריונית, כולן מאופיינות באגוצנטריות קיצונית וחוסר כבוד לרגשות האחר.
לפי Bleiberg המאפיין העיקרי המשותף לכל הילדים האלה הוא בעיקר רגישות ותגובתיות עצומה לכל מה שמתרחש סביבם: רגע אחד הם עשויים להיות נעימים לחברה, וברגע אחר היכולת שלהם לתמרן את סביבתם ולהביע זעם עצום, יחד עם תובענות והרס עצמי שהגיעו כמו יש מאין, יכולה להמם את הצופה.
קיראו גם על: זיהוי התמודדות ודרכי טיפול בחרדה
תוצאות המחקר של Bleiberg סותרות מחקרים שנערכו בשנות ה-80 וגילו כי ילדים אשר אובחנו כבעלי הפרעת אישיות גבולית לא בהכרח זכו לאותה אבחנה בבגרותם.
בו בזמן חשוב לזכור כי המחקר בחן מבוגרים מאובחנים ותיאר את התנהגותם בילדות, זאת בניגוד למחקרים הקודמים שבדקו את הנבדקים בילדות ובדקו אם האבחנה תקפה בבגרות.
מכאן שייתכן כי מחקרו של Bleiberg מוטה, וכי הוא אינו יכול לנבא הפרעת אישיות ("פרוספקט"), אלא רק להסביר את מקורה מרגע שאובחנה ("רטרוספקט"). ואכן, הרבה ילדים מראים באופן טבעי אגוצנטריות כחלק משלבי ההתפתחות שלהם.
מאפיינים נוספים שנוגעים למגוון הפרעות אישיות אצל ילדים
-
מצבי רוח לא תואמים או פרופורציונאליים
-
הרס עצמי
-
אימפולסיביות
-
אגרסיביות אימפולסיבית
-
הסקת מסקנות מהירה ומוטעית
-
כעס כרוני
-
מצבי רוח לא תואמים או פרופורציונאליים
-
הרס עצמי
-
אימפולסיביות
-
אגרסיביות אימפולסיבית
-
הסקת מסקנות מהירה ומוטעית
גורמים אחרים שעשויים לנבא התפתחות של הפרעת אישיות הם התעללות נפשית, מינית או פיזית, ואף גורמים גנטיים. על מנת לאבחן ולהתייעץ עם בעל מקצוע, רצוי לפנות אל פסיכולוג ילדים ו/או אל פסיכיאטר מיומן ובעל ניסיון ספציפי בטיפול בילדים, מתבגרים ובני נוער.
מומלץ לקרוא: טראומות ילדות - מהן וכיצד הן נוצרות
במובן הזה קשה לדעת מה עובר בתורשה ומה מוקנה סביבתית, משום שאם לאחד ההורים יש הפרעת אישיות, די בכך שהילד יגדל בסביבתו כדי שיהיה בסיכון לפתח הפרעה בבגרותו.
כל הגורמים האלה נלקחים בחשבון כאשר ילד מופנה לטיפול, על מנת לזהות את הנקודות הרגישות שעלולות להצביע על בעיה אפשרית בעתיד.
אחת הסיבות לכך שהפרעות אישיות אינן מאופיינות בילדות היא הגמישות והשינויים הרבים שעוד יכול הילד לעבור, ולכן ישנו רצון להימנע מקטלוג יתר ויצירת סטיגמה שעלולה לרדוף אותו לשנות הבגרות שלו ולעצב את אופיו. יש לך שאלות נוספות על הפרעת אישיות אצל ילד או ילדה? פנה/י עוד היום לקבלת ייעוץ אישי אצל רופא ילדים מוסמך.
קיראו בהרחבה על: סכיזופרניה
הורדת חום ושיכוך כאבים בקרב ילדים ותינוקות
סוגים המתאימים במיוחד לטיפול בילד שלך
סירופ להקלת חום ושיכוך כאבים ללא צבעי מאכל
תרופה אנטיביוטית לטיפול בדלקות גרון ואוזניים
טיפות לשיכוך כאבי אוזניים בילדים