זיהום בדרכי הנשימה העליונות
תאריך: 29/10/2014 12:15 מחבר: מערכת האתר
זיהומים ומחלות בדרכי הנשימה העליונות מקבלים לא פעם את השם הכללי: "שפעת". אך הזיהומים האפשריים באזור זה הינם מגוונים, מורכבים ויחסית נפוצים בקרב ילדים ועל כן ראויים להתייחסות רבה יותר מצד ההורים.
ממה נגרם הזיהום?
זיהום בדרכי הנשימה מצביע על חדירה של גוף זר, וירוס או חיידק, אל אזורים עליונים הקשורים לנשימה, כגון הסינוסים, אזור הגרון, הפה והאף.
קיימים סוגים רבים של וירוסים האחראים לבעיות שונות בדרכי הנשימה העליונות - כדאי לדעת כי הוירוסים המעורבים עוברים מוטציות כל עונה, לכן ניתן לראות מצב בו מחלות ילדים שנראות דומות חוזר לאותו הילד, יותר מפעם אחת.
בנוסף לוירוסים, גם זיהום חיידקי יכול להוביל אל התפתחות של מחלה. חיידק הסטרפטוקוקוס הוא אולי המפורסם שבחיידקים בתחום זה האחראי לסוגים שונים של דלקות גרון.
זיהום חמור יכול להכיל לעיתים להתפתח כתוצאה מפעילות ויראלית משולבת בפעילות חיידקית, ויש חשיבות רבה באבחון מוקדם, כבר בסימנים הראשונים למחלה, לדעת באיזה סוג זיהום מדובר שכן צורת הטיפול שונה.
מומלץ לקרוא: הצטננות אצל ילדים
מאפייני ותסמיני הזיהום
כדאי לשים לב, כי בעוד ילדים גדולים יותר (בדרך כלל מעל גיל שנתיים או שלוש) יהיו בעלי היכולת הוורבאלית לומר כי הם חשים כאבים, ילדים קטנים יותר יביעו את אי הנוחות מן הזיהום בדרכים אחרות.
ילדים אלו צפויים להתנהג באופן שונה מן הרגיל שכן הם חשים את אי הנוחות אך אין ביכולתם לבטאה. יתכן ויביעו חוסר תיאבון או חוסר חשק לשחק ויראו מנומנמים מהרגיל, מאידך יתכן והילדים יביעו את מורת רוחם באמצעות בכי בלתי פוסק והתנהגות אקטיבית באופן חריג.
חשוב לשמור על ערנות ביחס לסימנים המגיעים מן התינוק.
המאפיינים המקובלים של זיהום בדרכי הנשימה העליונות יכולים להיות מגוונים אך ככלל, ניתן לראות סימנים ברורים לבעייתיות הנוצרת באזור.
סממנים אלו כוללים לעיתים קרובות חום המתפתח לאחר ההידבקות בנגיף, החום עשוי להיות מלווה בגודש באף ובאזור הפנים, שיעולים חזקים, אודם בגרון, כאבים היכולים להתבטא באזור הראש, הגרון, הבטן, האוזניים והשרירים.
בנוסף על אלו יתכן ונשימתו של הילד תישמע כבדה יותר ולא "נקייה", תסמין זה נובע לרוב מחסימה של דרכי הנשימה העליונות כתוצאה מהצטברות של ליחה ועל כן נשמע בעת הנשימה.
אבחון וטיפול בזיהום
אבחון סוג הוירוס או החיידק הגורמים לזיהום הוא קשה בשלב הראשוני שכן קיימים סוגים שונים הגורמים לאותן תופעות המתוארות לעיל, ועל כן ייעשה בשלב מאוחר יותר (באם יידרש) על ידי רופא מוסמך.
עם זאת, האבחון הראשוני בבית צריך להתמקד בסימפטומים המופגנים על ידי הילד, כפי שתוארו.
קיראו: סינוסיטיס בילדים
פעמים רבות, ממש כמו בקרב מבוגרים, הזיהום יעבור מעצמו לאחר כמה ימים לא נעימים של חום. כדאי להקפיד על שתייה מרובה של מים על מנת למנוע התייבשות וכדי לשמור על איזון טמפרטורת הגוף בעקבות החום.
בנוסף, אפשר להכין מרק חם או תה ממותק שייתנו לילד הרגשה מעט טובה יותר ויעניקו לגופו נוזלים.
בגילאים צעירים, לא מומלץ לתת תרופות ללא התייעצות עם רופא שכן מינון התרופה חשוב מאוד ועשוי להשפיע על בריאותו של הילד.
טיפול בתרפוה מסוג אנטיביוטיקה רלוונטי כאשר מדובר בזיהום חיידקי, ויכול להיקבע רק על ידי הרופא, ולכן אין לנסות לתת טיפול זה מראש.
אם נראה כי המחלה נמשכת מעל מספר ימים או כי התסמינים הולכים ומחמירים, מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים. באם מדובר בתינוק צעיר (עד 3 חודשים) כל סימן לחום צריך להיבדק בדחיפות על ידי רופא, ואין לחכות מספר ימים לפני קבלת יעוץ מקצועי.
לקריאה נוספת: סימפטומים נפוצים של מחלות ילדים
אם ילדיכם חולים באופן שנראה לכם חורג מהנורמה, או שהמערכת החיסונית שלהם אינה מתמודדת היטב עם תנאי היום-יום, מומלץ לפנות אל מרפאת מומחים.
לקריאה נוספת: מחלת הנשיקה (Infectious mononucleosis)