יצירת קשר
חיפוש באתר

דלקת גרון אצל ילדים - חיידקית או נגיפית?

תאריך: 06/11/2014 14:48   מחבר: מערכת האתר

דלקת גרון היא מחלת ילדים שכיחה ביותר בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. מרבית דלקות הגרון הן זיהומיות ונגרמות על ידי חיידק או וירוס ורק לעיתים נדירות הן נגרמות כתוצאה מבעיה כרונית.

מתחת לגיל שנתיים רוב דלקות הגרון הן ויראליות, כאשר דלקת גרון כתוצאה מחיידק הסטרפטוקוקס היא נדירה בגילאים אלה.

ההבדל בין דלקת ויראלית וחיידקית מתבטא בעיקר בטיפול, כאשר הטיפול בדלקת החיידקית כולל שימוש באנטיביוטיקה.

חיידק הסטרפטוקוקס הוא רגיש מאוד לאנטיביוטיקה ונעלם במהירות לאחר השימוש בה. חשוב לזכור כי דלקת גרון מכל סוג שהוא איננה מחלה מסוכנת, אך דלקת גרון חיידקית שאיננה מטופלת כראוי עלולה לגרום לסיבוכים אפילו שנים לאחר שחלפה.

הידבקות בדלקת גרון

דלקת גרון היא מדבקת מאוד, כאשר מרגע החשיפה ועד התפרצות הדלקת חולפים בין חמישה ל-12 יום.

ההדבקה בדלקת גרון מתרחשת באמצעות מגע או שיעול,  אך עם זאת, בערך כ-36 שעות לאחר תחילת הטיפול באמצעות אנטיביוטיקה הילד החולה איננו מהווה מקור הדבקה יותר.

למעשה, יומיים לאחר תחילת הטיפול יכול הילד לחזור אל הגן או אל בית הספר אם הוא חש בטוב.


קיראו בהרחבה על: היעדרות מהעבודה בשל מחלת הילד

סימפטומים לדלקת גרון אצל ילדים

סימפטומים אופייניים לדלקת גרון קלה הם גרון חם, אדום ומעט נפוח. כאשר נגרמת דלקת הגרון כתוצאה מווירוס, היא חולפת מאליה לאחר מספר ימים ואיננה מצריכה שימוש באנטיביוטיקה.

דלקת גרון הנגרמת כתוצאה מחיידק הסטרפטוקוקס היא לרוב חריפה יותר ומלווה בסימפטומים שונים, כדוגמת: כאבי ראש, חום גבוה, כאבים בבליעה ולעיתים גם כאבי בטן.

דלקת גרון קשה אצל ילדים עלולה לגרום גם לקשיי נשימה או אפילו לקושי בפתיחת הפה, כאשר ילדים רבים אף אינם מצליחים לבלוע את הרוק כתוצאה מהדלקת.

בשעה שגוון השפתיים של הילד הוא כחלחל והוא ממעט לשתות - חשוב ביותר לפנות לרופא בהקדם האפשרי. 

כתוצאה מדלקת גרון חיידקית חמורה עלול להתפתח חום ראומטי (Rheumatic fever), הפוגע בפרקים וברקמות השונות ועלול לגרום נזקים ללב ובייחוד למסתמים.

מסיבה זו, חשוב ביותר לאבחן את סוג הדלקת כבר בשלב מוקדם ואם היא חיידקית לטפל בה באמצעות אנטיביוטיקה במשך כעשרה ימים. את החיידק הגורם לדלקת גרון ניתן לזהות בבדיקת משטח גרון פשוטה.

לקריאה נוספת: דלקת שקדים אצל ילדים - אבחון וטיפול

אבחון וטיפול בדלקת גרון

כאשר לילד כואב הגרון, חשוב ביותר לפנות לרופא ילדים, למרות שאצל ילדים מתחת לגיל שנתיים וחצי הסיכון ללקות בדלקת גרון חיידקית הוא, כאמור, קלוש.

לרוב ייטול רופא ילדים דגימה מהגרון באמצעות משטח גרון וישלח אותה למעבדה. בנוסף לכך, יברר הרופא האם בגן או בבית ישנם ילדים או מבוגרים הסובלים מכאב גרון וימליץ על המשך הטיפול.

במקביל לטיפול האנטיביוטי ניתן גם להוסיף תרופות כמו נורופן, שהוא סירופ להורדת חום, חשובה שתיית מים על אף שהגרון כואב בזמן הבליעה וכן שימוש בטבליות מציצה להקלה אצל ילדים גדולים יותר.

שתייה חמה איננה בהכרח מועילה להקלה על הנפיחות והאדמומיות, אך אם היא גורמת לשיפור ההרגשה ניתן להשתמש בה.

קיראו על: תרופות לילדים

מידע משלים ומעניין בנושאים:   שיעול    כאב גרון    טיפול תרופתי לילד    סירופ להורדת חום