מה עושים כשהילד סובל מדלקת אוזניים?
תאריך: 06/11/2014 15:14 מחבר: מערכת האתר
דלקות אוזניים הן בעיה שכיחה ביותר בקרב ילדים. כשליש מהילדים סובלים מפעם לפעם מדלקות אוזניים, בעיקר בעונת החורף ובמזג אוויר קר.
לרוב נגרמות דלקות האוזניים, בדומה לדלקות בדרכי הנשימה, כתוצאה מוירוסים ולעיתים גם כתוצאה מפלישה של חיידקים.
הוירוסים או החיידקים מגיעים לרוב מדרכי הנשימה העליונות ודרך חללי האף והלוע אל תעלת האוזניים וגורמים לתהליך זיהומי באזור המלווה בכאב.
סימפטומים של דלקות אוזניים
באמצעות עור התוף העדין, הנמצא בתוך תעלות האוזניים, נקלטים הצלילים המגיעים אלינו מבחוץ. כאשר מתפתח זיהום באזור האוזן התיכונה, גורם הנוזל המצטבר בה ללחץ על עור התוף והכאב המתלווה אליו נוצר כתוצאה מהמתיחה בעור התוף וגורם גם לירידה בכושר השמיעה.
בנוסף לכך, נוטים ילדים לחלות בשכיחות גבוהה בדלקות אוזניים כיוון שהתעלה המחברת בין האוזניים ובין הלוע היא בעלת מבנה צר אצל ילדים.
במצב זה, אפשרות הניקוז מתעלת האוזן אל חלל הלוע היא נמוכה ביותר. הזיהום הנוצר באוזן נאסף ומצטבר בתוכה וגורם לדלקות אוזניים חוזרות ונשנות.
איך מטפלים בדלקת?
כאשר הילד סובל מדלקת אוזניים חשוב ביותר לפנות אל רופא ילדים, אשר יטפל בה בהקדם האפשרי כדי למנוע את הכאבים המתלווים אליה.
לרוב, נעשה הטיפול בכאבי דלקת אוזניים באמצעות שימוש בטיפות אוזניים, כדוגמת אוטידין, כאשר את הטיפות יש לטפטף אל תוך האוזן דרך פתח האפרכסת.
לקריאה נוספת: תרופות לילדים
מומלץ להשכיב את הילד על צדו ולמתוח בעדינות את אפרכסת האוזן לאחור במטרה לגרום לטיפות האוזניים לגלוש אל תוך תעלת האוזן. לאחר השימוש בטיפות מומלץ לסתום את פתח האוזן במעט צמר גפן.
כאשר דלקת האוזניים איננה חולפת או כאשר סימפטומים של המחלה המתלווים אליה מחמרים, חשוב לפנות בהקדם האפשרי לרופא במטרה לקבל טיפול מתאים.
לקריאה נוספת: חום גבוה אצל ילדים - איך מטפלים?
בנוסף לכך, חשוב ביותר להימנע משימוש במקלוני ניקוי אוזניים בייחוד כאשר ישנה דלקת. החיטוט בתעלת האוזן באמצעות מקלון האוזניים עלול לגרום לילד לכאבים חזקים ומיותרים וגם איננו מסייע בשום צורה לתהליך הריפוי.
גם כאשר הילד איננו סובל מדלקת אוזניים, מומלץ ביותר להימנע משימוש במקלוני אוזניים באופן שגרתי, שכן השימוש במקלונים אלה הוא מנוגד לתהליכי הניקוי הטבעיים של תעלות האוזניים.
הפרשות האוזניים יוצאות לרוב מעצמן מהתעלות והשימוש במקלות עלול לדחוס אותן חזרה פנימה ולגרום לפקק החוסם את התעלות ומלווה בקשיים בשמיעה ולעיתים גם בכאבים.
מתי יש צורך לטפל באמצעות אנטיביוטיקה?
יותר מ-50 אחוזים ממקרי דלקות האוזניים אצל ילדים הם מחלות ילדים הנגרמות כתוצאה מוירוסים. במקרים אלה הטיפול באמצעות אנטיביוטיקה איננו יעיל.
מומלץ לקרוא: מוקסיפן לילדים - אנטיביוטיקה
בנוסף לכך, שימוש מוגזם באנטיביוטיקה עלול לגרום לתופעות לוואי שונות, לעלייה בעמידותם של החיידקים ולתגובות אלרגיות שונות.
לרוב נהוג להמתין בערך כ-48 שעות מרגע אבחון המחלה כדי לראות אם מצבה משתפר ובהתאם לכך להחליט האם להשתמש בטיפול אנטיביוטי.
במקרים בהם נגרמת המחלה על ידי וירוס, לרוב ישתפר מצבו של הילד גם ללא טיפול באנטיביוטיקה. עם זאת, אצל תינוקות עד גיל חצי שנה או במקרה של דלקת אוזניים חמורה, יינתן הטיפול האנטיביוטי גם ללא המתנה.
לקריאה נוספת: אבחון וטיפול בדלקת שקדים אצל ילדים