יצירת קשר
חיפוש באתר

דיכאון אצל ילדים - מה עושים?

תאריך: 30/10/2014 14:49   מחבר: מערכת האתר

במחקרים שבוצעו במהלך עשרים השנים האחרונות נמצא כי, בניגוד לדעה הרווחת, גם ילדים עלולים לסבול מהפרעות דיכאון. זאת ועוד, פעמים רבות דיכאון זה איננו שלב חולף אלא בעיה ממשית הפוגעת בילדים רבים מתחת לגיל 18 בארץ ובכל רחבי העולם.

לפי הנתונים הקיימים, כ-2.5 אחוזים מהילדים סובלים מדיכאון, כאשר רק חלק קטן מהם מקבל טיפול מתאים. הסיבה להיעדר טיפול מתאים קשורה, פעמים רבות, לעובדה שהילד איננו משתף את הוריו בתחושותיו ובסבל העובר עליו ומפנים את בעיותיו.

דיכאון אצל ילדים – חשוב להיות מודעים לתופעה

בניגוד לדיכאון מופנם, בעיות מוחצנות, כדוגמת הפרעות בהתנהגות והיפראקטיביות זוכות לטיפול מתאים. אולם, לרוע המזל, בעיות דיכאון לרוב אינן חולפות מאליהן ללא טיפול, וילדים שלא טופלו במהלך ילדותם עלולים לסבול מבעיות דומות גם בשלבים מאוחרים יותר בחייהם.

סיבוכים אפשריים של דיכאון במהלך הילדות הם, בין השאר: כישלון בלימודים, הפרעות אכילה, חרדה, הפרעות בהתנהגות ולעיתים גם סכנת אובדנות.

מסיבה זו, לאיתור מוקדם של דיכאון ישנה חשיבות גדולה. לאחר איתור הבעיה ניתן לתת טיפול הולם, למנוע הופעת סיבוכים נלווים ופעמים רבות להוביל להחלמה מוחלטת.

קיראו גם בנושא: פוביות וחרדות אצל ילדים

דיכאון אצל ילדים – תסמינים

לדיכאון בתקופת הילדות ישנם תסמינים שונים: עצבות ודכדוך תמידיים, נטייה לבכות, ירידה ברמת ההנאה של הילד מפעילויות מהן נהנה בעבר, תחושה של חוסר אונים, שעמום, ביטחון עצמי ירוד, בידוד חברתי, רגישות רבה לדחייה או לכישלון, רגשי אשמה, היעדרויות מבית הספר המלוות בתלונות שונות על כאבים פיזיים, היעדר ריכוז, נדודי שינה, חוסר תיאבון, עייפות, התנהגות תוקפנית, פסימיות ולעיתים גם דיבורים על מוות.

אצל ילדים צעירים מאוד פעמים רבות הדיכאון איננו מתבטא בעצב, אלא בהתנהגות עצבנית, בחוסר שקט, בחוסר שביעות רצון, בהתקפי זעם ובסימפטומים גופניים שונים שאינם נובעים מבעיה רפואית כלשהי. חשוב לזכור, כי מספיקים שלושה מהתסמינים כדי להעיד על קיומה של בעיה כלשהי.

מומלץ לקרוא: ADHD - הפרעת קשב והיפראקטיביות אצל ילדים
 
דיכאון אצל ילדים – סיבות


הסיבות לדיכאון אצל ילדים קשורות הן לגורמים סביבתיים והן לגורמים גנטיים ואישיותיים. בין הגורמים הסביבתיים ניתן למנות: גירושין, מוות של אדם קרוב, מעבר דירה, התעללות נפשית או פיזית, מחלה כרונית קשה או כל סיבה אחרת.

הדיכאון בגיל הילדות קשור גם לשינויים ביוכימיים במוח ולמרכיבי האישיות. רגישות יתר, נטייה לפרפקציוניזם, חוסר יכולת להתמודד עם כישלון, אופי מרצה, מצפון רגיש או כל נטייה אחרת עלולים להוביל לדיכאון.

דיכאון אצל ילדים – שיטות טיפול והתמודדות

דיכאון הוא מחלה הפוגעת ברגש, בחשיבה ובהתנהגות, ולכן שיטת הטיפול צריכה להתאים לכל אחד מהמישורים. באמצעות טיפול פסיכולוגי התנהגותי ניתן לסייע לילד לפתח דפוסיי חשיבה והתנהגות חיוביים ונכונים.

קיראו בהרחבה:
פסיכולוג ילדים מטפל בבריאות הנפש של ילדכם

מומלץ מאוד לעודד את הילד לבצע פעילות ספורטיבית, המשפרת את מצב הרוח, ולחזור לשגרת החיים הקודמת, הן מבחינה לימודית והן מבחינה חברתית.

יש לסייע לילד לפתח מיומנויות חברתיות שונות שיאפשרו לו להתמודד טוב יותר עם מצבים מעוררי מצוקה.

כאשר הדיכאון הוא בעיקר כתוצאה מגורמים חיצוניים, חשוב ביותר לטפל בגורמים אלה ולפנות בעת הצורך לעזרת הרשויות. לעיתים, כאשר הגורמים לדיכאון הם בעיקר נוירולוגיים, יש צורך גם בנטילת תרופות נוגדות דיכאון המסייעות לשיפור מצב הרוח.

הורים המחפשים מידע נוסף בנושא מוזמנים לבקר באתר הבית של מרכז ד"ר טל המציע שיטות ומגוון טיפולים לילדים הסובלים מדיכאון.

לקריאה נוספת: סכיזופרניה אצל ילדים