גדילת ילדים ועיכוב התפתחותי
תאריך: 03/11/2014 10:54 מחבר: מערכת האתר
העיסוק בגודלו של הילד מתחיל עוד בביקור הראשון בסניף טיפת חלב, אז מודדת ושוקלת אותו האחות ומתחילה למקמו בטבלאות הממוחשבות.
או אז מתחיל המתח בקרב ההורים הגאים: כל הורה רוצה שילדו ימוקם במעלה הסטטיסטיקה ולא בתחתיתה.
הסיבה פשוטה: קצב גדילה נורמלי מצביע על התפתחות ילדים תקינה, בעוד סטייה מעקומת הגדילה עלולה ללמד על בעיה בריאותית כלשהי. משום כך, מעקב הגדילה (בטיפת חלב או אצל רופא ילדים) הינו חשוב ביותר.
עם זאת, חשוב לזכור כי המטרה אינה ילד גבוה (גם אם יש הורים רבים שישמחו על כך), כי אם קצב גדילה תקין. ילד להורים נמוכים נמצא בסבירות נמוכה לככב בתחתית העקומה, מכיוון שהמרכיב הגנטי נוטה להכריע בסוגיות כאלה.
חשוב לוודא כי הוא גדל בקצב המתאים לגילו, אינו חורג במידה מוגזמת מעקומת הגדילה של בני גילו וממשיך לגבוה בקצב מסוים מדי שנה.
ילדים שנולדו קטנים ונותרים נמוכים לגילם גם בשנים הבאות נמצאים בקבוצת סיכון לפיתוח מחלות כגון סוכרת ולחץ דם גבוה.
היבט חשוב נוסף הוא ההיבט החברתי, שלו השפעה שלילית על בריאות הנפש של ילדים. ילדים נמוכים עלולים לסבול מהצקות ומדחייה חברתית, לפתח דימוי עצמי נמוך, דיכאון ולסבול מיחס משפיל ומעליב.
קיראו בהרחבה: פסיכולוג ילדים מטפל בבריאות הנפש של ילדכם
מסיבות אלו מומלץ להישאר עם יד על הדופק ולשלול הימצאות גורמים בריאותיים הניתנים לטיפול ויכולים למנוע עוגמת נפש וסבל עתידיים.
איך מאבחנים בעיות גדילת ילדים?
חריגה קיצונית מעקומת הגדילה מצריכה המשך מעקב כדי לוודא שהפיגור אינו מתמשך, ואולם, אם למרות הצמיחה העקבית הילד נמוך ב-8 ס"מ או יותר מהגובה הרצוי לגילו יש לפנות לייעוץ אצל רופא ילדים.
רופא שיבדוק את הילד ידרש קודם כל לגובה של הוריו: אם שניהם נמוכים אין הדבר צריך להפתיע ויתכן שאין כל בעיה רפואית.
ישנה גם סבירות כי הילד רק מעוכב התפתחותית. ילדים אלו נמוכים מבני גילם במשך מרבית התפתחותם, אך בתיכון מדביקים את הפער, הנגרם בדרך כלל עקב התפתחות מינית מאוחרת.
ניתן לחזות קפיצת גדילה של ילד באמצעות צילום רנטגן של כף היד. אם גיל השלד נמוך מגילו של הילד - קיים סיכוי טוב שהוא עוד יזנק ויצמח בהמשך.
מומלץ לקרוא: התפתחות ילדים בין גיל חצי שנה לגיל שנה
עיכוב התפתחותי והורמון גדילה
למרות שלעיתים הגובה איננו מעיד על צמיחה עתידית, לפעמים קיימת בעיה ממשית הגורמת לצמיחה האיטית, וזאת ניתן לגלות בבדיקת דם הבוחנת את המערכת ההורמונלית ופעילות בלוטת התריס, בעיות עיכול (כגון צליאק) ומחלות פיזיולוגיות.
אם ההורים אינם נמוכים ולא נמצא כי גיל השלד צעיר – ייתכן שהילד סובל ממחסור של הורמון גדילה וזקוק לתוספת מלאכותית.
הזרקת הורמונים הוכחה כיעילה, אך אין להקל בה ראש. מדובר בהזרקות יומיומיות של הורמון הגדילה Somatropin (או דומיו) לאורך כמה שנים (בדרך כלל בגילאי 4-8) ולכן יש לוודא קודם שהטיפול באמת חיוני, שכן המהלך עשוי להיות טראומטי בשל פחד מזריקות.
ילדים שנולדו במשקל נמוך יחסית ולא הדביקו את הפער בשנים שלאחר הלידה זכאים להורמון גדילה ממשרד הבריאות. לשם כך יש לפנות אל מרפאת מומחים באנדוקרינולוגיה, שם רופא יגיש בקשה לטיפול בהורמון גדילה.
במקרים אחרים יצטרכו ההורים לממן את הטיפול מכיסם.
לקריאה נוספת: התפתחות ילדים מגיל שנה עד גיל שנתיים