יצירת קשר
חיפוש באתר

בטיחות ילדים מהלידה ועד לגיל בגרות

תאריך: 27/10/2014 10:55   מחבר: רופא ילדים - האתר השלם לרפואת ילדים

רופא ילדים - בטיחות ילדים

זה לא מכבר נפטרה פעוטה בת שנתיים לאחר שטבעה בדלי שטיפת הבית של אמה. מקרים של מוות או פציעות חמורות של עוללים, פעוטות וילדים מתרחשים ממש "מתחת לאפינו".

מרגע לידתם, חשופים התינוקות שלנו לאינספור סכנות. עובדה זו לא תשתנה לעולם, אולם כל זמן שילדים הם צעירים מדי מכדי לתפקד באופן אחראי לנוכח סכנות - החובה להגן עליהם ולספק להם סביבה בטיחותית ונעימה להתפתחות (וכן הגשת עזרה ראשונה במקרה הצורך) מוטלת עלינו ההורים.

לאחר הלידה

בטיחותם של תינוקות שאך נולדו ועדיין אינם זזים באופן עצמאי, כרוכה בסביבה בטוחה לתינוק.

הרגלי שינה: חשוב להקפיד כי מיטת התינוק מצוייה בסביבה בטוחה - אינה קרובה מדי לחלון, אינה מתחת למדפים, המיטה בעלת תו תקן (וכן המזרון).

לקריאה נוספת: הפרעות שינה בקרב ילדים

טמפרטורה:
חשוב להקפיד על טמפרטורה  מבוקרת בחדרו של התינוק - כזו שלא תהיה קרה מדי ובהחלט  לא חמה מדי. ממצאים מראים על קשר בין סביבה חמה מדי עבור התינוק לבין מקרי מוות בעריסה, ועל פי רוב מומלץ לשמור על טמפרטורה של כ- 24 מעלות בחורף בחדרו של התינוק.

אמבטיה:
לעולם אל תשאירו תינוק לבדו באמבטיה, גם לא לרגע אחד. אם אתם מוכרחים לצאת מחדר האמבטיה בזמן המקלחת של התינוק - עליכם לקחת אותו איתכם. דאגו שהטמפרטורה בחדר האמבט מבוקרת, כמו גם מי האמבט של תינוקכם.

חשוב לדעת: עזרה ראשונה לילד במקרה של טביעה

בייבי סנס:
נכון להיום, אין הנחיות חד משמעיות בנוגע לשימוש במכשיר בייביסנס עבור בטיחות תינוקות, ויש אפילו האומרים כי השימוש בבייבי סנס פוגע בבטיחות תינוקכם. אין כיום הוכחה כי השימוש בבייבי סנס מפחית את מקרי תמותת תינוקות כתוצאה ממוות בעריסה (הפסקת נשימה ספונטנית).

בטיחות ילדים בחדר השינה וסביבת המגורים

עם התפתחות ילדינו, החל מהזחילה הראשונה ועד שהם עצמאיים ובעלי כושר שיפוט בנוגע לסכנות בסביבתם, האחריות על סידור סביבת המגורים הינה אחריות כבדה המוטלה על ההורים. להלן מספר המלצות:

1. ודאו שכל הרהיטים מקובעים בחוזקה למקומם ושאין רהיטים, מדפים, טלויזיה, עציץ וכולי, אשר ילדכם עלול למשוך ולהפיל על עצמו. וודאי שכל המדפים מחוברים בחוזקה לקיר, מקמו מכשירי טלוויזיה או מכשירים כבדים או מסוכנים אחרים הרחק מהישג ידם של ילדים. גם רהיטים בחדרי הילדים עצמם ימוקמו כך שלא יוכלו ליפול על הזאטוט.

2. אם יש לכם רהיטים עם פינות חדות, מומלץ לשייף פינות אלה או לכסותן על מנת למנוע פגיעה בילד.

3. שקעים חשמליים מומלץ לכסות באמצעות מכסים מתאימים.

קיראו: הגשת עזרה ראשונה לאחר מכת חשמל

4. אם יש מדרגות בבית, חסמו את המעבר אל גרם המדרגות, הדרך המומלצת לעשות זאת היא על ידי שער נמוך המיועד לכך.

5. סיגרו ונעלו את דלתות חדרי השירותים והאמבטיה, ואל תאחסנו חומרי ניקוי או חומרים רעילים אחרים בהישג ידם של ילדים, למשל, בארונות נמוכים בחדרים בהם הילדים נמצאים.

בטיחות ילדים בטיול וברכב

ילד עד גיל שמונה חייב להירתם למושב בטיחות מתאים לגילו ולגודלו בכל נסיעה ברכב, גם אם קצרה. מרבית התאונות המערבות פציעות ילדים מתרחשות קרוב לבית, לכן חשוב שלא להקל ראש בתקנה בטיחותית זו.

בנוסף לכך, בעת שהילדים נמצאים מחוץ לבית ואין באפשרותינו לבקר על סביבת המשחקים שלהם, מומלץ להקפיד על מספר כללים עבור בטיחות ילדיכם מחוץ לבית:

1. הלבישו את הילדים היטב ובהתאם לטמפרטורה בחוץ, אל תכרכו לילדכם צעיפים, שרוכים או אביזרי לבוש מתנפנפים או מסוכנים אשר יכולים להיכרך סביב צווארם.

2. הקפידו לקחת את ילדכם לגני שעשועים מבוקרים מבחינה בטיחותית - החוק קובע כי גני שעשועים יסומנו בסימנים שיאפשרו להורה לדעת מתי עברו ביקורת בטיחות ולאלו גילאים הם מתאימים. הקפידו לחפש ולבדוק תגי בטיחות אלו.

3. אל תאפשרו לילדיכם הקטנים להתרוצץ כשהם אוכלים. הקפידו על אכילה בישיבה ובנוחות, ושיתרוצצו כשידיהם ופיהם ריקים, והם חופשיים ליהנות ולהשתולל.

4. אם ילדיכם גדולים מספיק על מנת להשתמש בכלי רכב כמו אופניים, גלגיליות וכדומה - הקפידו על חבישת קסדה מתאימה.

חשוב מאוד ללמד את ילדיכם את כללי הזהירות וההתנהגות בכבישים ובסמוך להם. מתן כלים לילדיכם, כגון לימוד והדרכה צמודה (למשל מעבר כביש במעבר חציה, החל מגיל 9), יוכלו לעזור להם לגלות תבונה ותושיה בבוא הזמן. רופא ילדים - האתר השלם לרפואת ילדים ישמח לעזור לכם בכך.

לקריאה נוספת: חזרה לבית הספר ולגנים - המדריך לשמירה על בריאות ילדכם