פעילות גופנית ואסטמה בקרב ילדים
תאריך: 03/11/2014 14:14 מחבר: מערכת האתר
בעשורים האחרונים גברה מאוד המודעות לחשיבות הפעילות הגופנית כחלק בלתי נפרד ממניעה של מחלות שונות ושל טיפוח הבריאות.
עם זאת, הדעות החיוביות בנושא פעילות גופנית הן מעט אמביוולנטיות במקרים של מחלות ילדים בהן יש פגיעה בתפקוד הפיזי, כמו מחלת האסטמה. שכן, פעילות גופנית אינטנסיבית עלולה פעמים רבות לגרום להתקפות אסטמה ולהחמרה במחלה אצל ילדים ומבוגרים כאחד.
לעומת זאת, פעילות גופנית מתונה ומותאמת עשויה גם להקל על הסימפטומים המתלווים למחלת האסטמה ולהוביל לשיפור ניכר במצבם של הילדים. את סוג הפעילות הספורטיבית ואת האינטנסיביות שלה יש להתאים לילד באופן אישי ובהתאם למצבו הבריאותי, ליכולותיו ולנתונים אחרים שאינם קשורים בהכרח לאסטמה.
זה רק ספורט - גם ילדים חולי אסטמה יכולים!
בעבר נהוג היה לחשוב כי עדיף שילדים חולי אסטמה ימנעו מכל פעילות גופנית. היום, לעומת זאת, ידוע כי פעילות גופנית סדירה מפחיתה בצורה משמעותית את הסיכונים המתלווים למחלות שונות כולל האסטמה, וילדים חולי אסטמה עשויים לשפר את מצבם ואת הרגשתם, אם יקפידו על פעילות גופנית נכונה וסדירה.
אמנם פעילות גופנית מאומצת ואינטנסיבית גורמת לגירוי מערכת הנשימה ולהתפרצות התקף אסטמתי, אך כאשר היא מתבצעת בתנאים הנכונים היא בהחלט מומלצת.
קיראו: מה עושים במקרה של התקף אסטמה אצל הילד?
עם זאת, לפני שרושמים את הילד לחוג ספורט או להדרכה פרטנית, חשוב ביותר להתייעץ עם רופא ילדים, רופא ספורט או רופא המתמחה בטיפול באסטמה על מנת להתאים את הפעילות לילד. לעיתים יש גם צורך בבדיקת מאמץ עם מרחיבי סמפונות על מנת לבדוק את מצב הנשימה לאחר מאמץ גופני.
שחייה לילדים עם אסטמה
שלא כמו ענפי ספורט אירוביים אחרים, שחייה היא פעילות גופנית מומלצת ביותר. במחקרים שונים נמצא, כי שחייה מסייעת להקלה על הסימפטומים של ילדים הסובלים מאסטמה ואיננה גורמת להתקפי קוצר נשימה.
ישנם לא מעט תרגילי שחייה ותרגלי נשימה, עם הראש במים או מחוץ להם, המובילים לשיפור ניכר בתפקודי הריאות. בנוסף לתרגילי הנשימה, המאמץ ומתיחת הזרועות במהלך השחייה מסייעים להרחבת אזור בית החזה ולפיתוח שרירי הריאות.
מומלץ לקרוא: טיפול טבעי באסטמה לילדים
כתוצאה מאימוץ הגוף ועצירת החמצן במהלך השחייה, משתפרים מאוד יכולת הנשימה ותפקוד הריאות. בנוסף לכך, לשחייה ישנם יתרונות אחרים מבחינה פיזית ופסיכולוגית כאחד, והיא משפרת את בריאות הנפש של הילד, מעלה תחושת שביעות רצון וביטחון עצמי.
פעילות גופנית ואסטמה – כמה עצות חשובות
כדי להפיק את התועלת המרבית מהפעילות הספורטיבית, יש להקפיד על מספר כללים:
-
התאמת הפעילות למזג האוויר – כאשר מזג האוויר הוא חורפי והטמפרטורה נמוכה מאוד, עלול להתפתח התקף אסמטי כתוצאה מפעילות גופנית. מסיבה זו, מומלץ לעסוק בפעילות גופנית דווקא במזג אוויר נעים ולח. כמו כן, בתקופת החורף ניתן לעסוק בפעילות גופנית במקומות מקורים וחמימים.
-
חימום הגוף לפני פעילות גופנית – חשוב לבצע סדרה של תרגלי חימום ומתיחות במשך כמה דקות לפני הפעילות. החימום פותח ומרפה את דרכי הנשימה.
-
בחרו בפעילות גופנית מתונה – יוגה לילדים, שחייה או הליכה עדיפות על פני פעילות גופנית מאומצת, כדוגמת ריצה. פעילות מאומצת עלולה לגרום לגירוי בדרכי הנשימה ולהתקף אסטמה.
לקריאה נוספת: זיהום בדרכי הנשימה העליונות