מחלת האדמת Rubella
תאריך: 04/01/2015 12:17 מחבר: מערכת האתר
מחלת האדמת (Rubella) היא מחלה המתפרצת כתוצאה מהידבקות בנגיף, וכמעט שאיננה קיימת היום בשל החיסון הניתן נגדה בגילאי הילדות. האדמת היא מחלה מדבקת השכיחה בייחוד בקרב ילדים, אך עלולה לפגוע גם במבוגרים, אם לא חלו בה במהלך ילדותם.
נגיף מחלת האדמת הוא יחודי למין האנושי ואיננו מועבר לבעלי חיים. המחלה, האופיינית בעיקר לעונת החורף וראשית האביב, איננה מסוכנת, וילדים מחלימים ממנה בקלות רבה יותר מהמבוגרים. עם זאת, כאשר נדבקת במחלה אישה הרה, בייחוד בחודשי הריונה הראשונים, היא עלולה לגרום לפגיעה בעובר.
עד שנת 1814 נחשבה מחלת האדמת בטעות כסוג של מחלת החצבת או מחלת השנית, ורק בשנת 1962 זוהה ובודד נגיף המחלה. במהלך שנות ה-70 הייתה מחלת האדמת שכיחה ביותר, ולעיתים במקרים בהם חלו בה נשים הרות, היא גרמה לפגיעה קשה בעובר.
קיראו בהרחבה: חיסון אדמת לילדים
אדמת – הידבקות במחלה
מחלת האדמת מועברת מאדם לאדם על ידי הפרשות שמקורן במערכת הנשימה והיא מופצת בעיקר כתוצאה משיעול או התעטשות, כאשר הנגיף עשוי להגיע למרחק של מטר וחצי מהאדם המפיץ אותה. מחלת האדמת היא מדבקת ביותר, היא עלולה, כאמור, להדביק לא רק ילדים אלא בני גלאים שונים והיא מועברת עוד לפני הופעת התסמינים וגם לאחר היעלמותם.
עובר לאם שלקתה באדמת עלול להידבק ממנה במהלך השליש הראשון של ההיריון ולהדביק אחרים בחודשים הראשונים לחייו. למרות שהמחלה נחשבת לקלה, ב-40 אחוזים ממקרי האדמת בקרב נשים הרות, עלולה המחלה לסכן את העובר או לגרום לתסמונת אדמת מולדת.
קיראו: מחלת הצהבת בילדים
אדמת – תסמיני המחלה
נגיף המחלה חודר למערכת הנשימה ומתרבה בלוע ובבלוטות הלימפה, כאשר תקופת הדגירה שלו, משלב ההדבקה ועד הופעת הסימפטומים הראשונים של המחלה, נמשכת לרוב כשבועיים.
התסמינים האופייניים למחלת האדמת הם: חום גבוה, בלוטות נפוחות, פריחה אדמדמה על העור המתפשטת מאזור הפנים לכל הגוף וגורמת ליובש ולהתקלפות, וכאבים ונפיחות בקשרי הלימפה באזור האוזניים, המפרקים ובאשכים.
לעתים מלווה המחלה גם בחוסר תיאבון ובהרגשה כללית רעה. פעמים רבות דומים סימני מחלת האדמת לסימני מחלות נגיפיות אחרות, כדוגמת החצבת, ולכן יש לבצע בדיקת דם לגילוי נוגדני האדמת, כדי לקבוע בוודאות הדבקה במחלה.
אדמת – סיבוכים אפשריים
במקרים נדרים עלולה מחלת האדמת לגרום לסיבוכים שונים: דימום כתוצאה מירידה חדה בכמות הטסיות בדם בעיקר בקרב ילדים, דלקת באשכים ולעיתים נדירות ביותר גם דלקת ברקמות המוח, השכיחה יותר בקרב מבוגרים ובייחוד בקרב נשים.
אדמת – טיפול במחלה
לרוב חולפת מחלת האדמת מאליה ואיננה מצריכה כל טיפול מיוחד. לאחר ההידבקות במחלה, מפתחת מערכת החיסון נוגדנים, והגוף הופך מחוסן נגדה לאורך כל שונות החיים.
עם זאת, כאשר פורצת המחלה בתקופת ההיריון, חשוב ביותר לזהות אותה בהקדם ולעקוב אחר התפתחות העובר. מומלץ לנוח ובעת הצורך ליטול תרופות נגד חום או כאבים. היום נהוג לחסן ילדים כנגד אדמת בגיל שנה ובגיל שש כחלק מחיסון משולש נגד אדמת, חצבת וחזרת.
לקריאה נוספת: שיתוק ילדים - פוליו Poliomyelitis